<
>
2020-21 Eredivisie, Europa Conference Playoffs - Semifinals
  • Simon Gustafson (77')

FC Utrecht houdt dankzij uithaal Gustafson hoop op Europees voetbal

Pro Shots

FC Utrecht is de eerste finalist van de play-offs. Een late goal van Simon Gustafson was genoeg om de ploeg van René Hake een 1-0 zege te bezorgen tegen FC Groningen. In de eindstrijd neemt FC Utrecht het op tegen Feyenoord of Sparta.

Nog voordat er een bal was getrapt in Stadion Galgenwaard had FC Groningen de eerste opsteker van de avond al te pakken. Hij deed namelijk weer mee. De levende legende uit Bedum. Precies, Arjen Robben. De oud-international stond voor de derde keer dit seizoen aan de aftrap.

Groningen hield z'n hart vast
Dat gaf uiteraard een morele boost aan de elf van Danny Buijs. Maar of dat nou meteen te zien was? Mwah, niet echt. FC Utrecht nam in de beginfase de controle over de wedstrijd, al leidde dat nog niet tot grote mogelijkheden. Heel Groningen hield z'n hart vast toen Robben na een stevig duel op de grond belandde, maar de vleugelaanvaller stond gelukkig gewoon weer op.

Het was een spaarzaam moment waarop de drieduizend supporters op het puntje van hun stoeltjes kropen. Want heel eerlijk gezegd viel er vrij weinig te genieten in de eerste helft. Hoogtepuntjes waren schaars, kansen bleken helemaal zeldzaam. Adam Maher verdiende de onofficiële prijs voor de gevaarlijkste speler van de eerste 45 minuten. De middenvelder, terug in de basis na een schorsing, probeerde het tweemaal van buiten de zestien. Inderdaad, zonder succes.

Robben nog onsterflijker?
De tweede helft begon hoopvol. Binnen zeven minuten had Robben zich nog onsterflijker kunnen maken, als zijn vrije trap was binnengedwarreld. Via een Utrechts lijf plofte de bal op de paal. Voor de thuisploeg was dat het sein om er een schepje bovenop te doen, wat leidde tot een veel leukere wedstrijd. Aan de overkant kregen Gyrano Kerk en Sander van de Streek kansen op de openingstreffer, maar hun pogingen werden tegengehouden door Sergio Padt, de doelman die bezig is aan zijn laatste duels bij Groningen.

Vlammend schot brengt beslissing
Op het moment dat een verlenging eraan zat te komen (en de toeschouwers nog meer waar leken te krijgen voor hun geld), sloeg FC Utrecht alsnog toe. Simon Gustafson jaste twaalf minuten voor tijd eerst een vrije trap in de muur, maar in de rebound was de Zweed die begin dit jaar twee maanden uit de roulatie lag, alsnog trefzeker met een vlammend schot.

FC Groningen kreeg direct na die tegengoal een enorme kans om alsnog extra tijd af te dwingen. De kopbal van de geheel vrijstaande Mike te Wierik ging echter niet in, maar over het doel van Eric Oelschlägel. Hierdoor plaatste FC Utrecht zich als eerste ploeg voor de finale van de play-offs, die zaterdag op het menu staat.

FC Groningen grijpt dit seizoen naast Europees voetbal en zal zich afvragen of dit het laatste duel was van hun held, Robben. De man die in zijn laatste wedstrijd van het seizoen, voor het eerst de negentig minuten vol maakte.