<
>
2020-21 Eredivisie Promotie/Degradatie, Kwartfinales
  • Daryl van Mieghem (13')
  • Ted van de Pavert (37')
  • Dylan Vente (11')
  • Thijmen Goppel (72', 75')

Rampweek De Graafschap compleet, Roda JC wint en is door

Pro Shots

Roda JC heeft de rampweek voor De Graafschap compleet gemaakt, de ploeg won met 3-2 op De Vijverberg. Door de overwinning is Roda door naar de halve finale van de Keuken Kampioen play-offs en is De Graafschap uitgeschakeld. Goppel was met twee doelpunten de grote man voor de ploeg uit Kerkrade.

De grote vraag van tevoren was hoe De Graafschap zich zou herpakken na de dramatische laatste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie. De supporters van de Superboeren hadden een duidelijke boodschap vvoor de ploeg. Voor de wedstrijd hadden zij een doek opgehangen met een veelzeggende tekst:

'Beste spelersgroep, wat geweest is, is geweest. Kijk vooruit, sta op en recht de rug. Vandaag de eerste stap. Geloof in jezelf, geloof in elkaar, dan is de Eredivisie nog haalbaar. Wanneer geven wij de strijd op? Helemaal nooit.'

Vroege tegenslag De Graafschap

De mentale weerbaarheid van De Graafschap werd meteen getest. Roda kwam namelijk in de elfde minuut op voorsprong. Vente profiteerde van een misverstand bij De Graafschap. Daryl van Mieghem kopte de bal in de voeten bij Roda-speler Patrick Pflücke, die Dylan Vente vrijspeelde. Hij maakte oog in oog met Rody de Boer geen fout en zette daarmee Roda op 1-0.

Een nieuwe tegenslag voor de Superboeren. Bewonderenswaardig is hoe snel ze hier bovenop kwamen. Twee minuten later maakte Van Mieghem zijn fout goed door er 1-1 van te maken. Roland Baas had een zee van ruimte aan de linkerkant van het veld, behield het overzicht en zette van Mieghem vrij voor Jan Hoekstra. De spits van De Graafschap controleerde de bal en schoot beheerst binnen.

De gelijkmaker gaf De Graafschap vleugels en de ploeg ging beter voetballen. Met vlot combinatiespel was De Graafschap de betere ploeg in de eerste helft. In de 37ste minuut kwamen ze dan ook terecht op voorsprong. Centrale verdediger Ted van de Pavert was mee naar voren geslopen en kon, na een goede voorzet van Clint Leemans, ongehinderd raak koppen bij de tweede paal: 2-1.

Roda draait wedstrijd helemaal om

De tweede helft begon als een waar voetbalgevecht. Zowel De Graafschap als Roda kwamen daardoor weinig aan voetballen toe. De Graafschap kreeg in de 54ste minuut nog wel een grote kans, maar uit een corner kregen zowel Van der Pavert als Elmo Lieftink de bal niet in het doel.

Daardoor bleef Roda dus in leven en bleef het geloven in een goede afloop, en die kwam er ook. Eerst maakten de Limburgers in de 72ste minuut gelijk. Thijmen Goppel dook, na een mooie lange bal van Danny Bakker, vlak voor De Boer op. Met een schitterende voetbeweging wipte Goppel de bal over de De Graafschap-doelman heen: 2-2.

Na de 2-2 rook Roda bloed en drie minuten na de gelijkmaker maakte ze ook meteen de winnende. Uit de kluts kwam de bal weer voor de voeten van Goppel. De 24-jarige buitenspeler dacht niet na en schoot de bal onder De Boer door voor de 3-2.

Roda JC plaatste zich voor de halve finale van de Keuken Kampioen play-offs. De tegenstander in halve finale komt uit de wedstrijd tussen Almere City - N.E.C.

Voor De Graafschap rest weer een jaar in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg die anderhalf jaar op promoveren stond, gaat voor het derde jaar op rij op het tweede niveau van Nederland spelen.