<
>
2021 UEFA European Under-21 Championship Qualifying, Groepsfase
  • Elayis Tavsan (76', 78')
  • Wouter Burger (58')

Debutant Tavsan helpt Jong Oranje in thriller langs Jong Zwitserland

Soccrates Images

Jong Oranje is er vanavond in geslaagd om de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd met Jong Zwitserland te winnen. In De Adelaarshorst bleek de ploeg van Erwin van de Looi met 2-0 te sterk dankzij twee goals van debutant Elayis Tavsan, die pas na 69 minuten inviel.

Jong Oranje moest winnen om alles in eigen hand te houden en dat was ook te zien. De spelers van Erwin van de Looi vielen aan, terwijl Jong Zwitserland defensief ingesteld speelde. Jong Oranje kreeg de beste kansen in de eerste helft. Zo kreeg Kenneth Taylor, die in de basis begon in plaats van de geblesseerde Ludovit Reis, de eerste grote kans van de wedstrijd, maar hij stuitte op doelman Amir Saipi.

De doelman werd nog wel gepasseerd in de eerste helft. Debutant Thomas Buitink dacht te scoren, maar de goal ging helaas niet door vanwege buitenspel. Jong Oranje speelde met name in de fase net voor rust erg sterk. Dat overwicht zorgde ook nog voor een grote kans voor Sepp van den Berg, die de bal net achter zich kreeg en de bal rakelings naast kopte. Zo werd er niet gescoord in de eerste helft.

Geluk niet aan de zijde van Jong Oranje

Zes minuten in de tweede helft kwam Jong Oranje alsnog bijna op een 1-0 voorsprong. Mitchel Bakker raakte de lat vanuit een moeilijke hoek. De linksback speelde een sterke wedstrijd, maar kon zichzelf niet belonen met een treffer. Twee minuten later werd de tweede Nederlandse treffer van de avond afgekeurd. De bij rust ingevallen Brian Brobbey draaide sterk weg van zijn tegenstander en werkte koelbloedig af. Echter vond de scheidsrechter dat hij zijn lichaam teveel gebruikte, waardoor Brobbey een overtreding tegen kreeg.

Het zat Jong Oranje vanavond niet mee, want even later was het Wouter Burger die zijn tweede geel kreeg. Hij maakte een lichte overtreding en na erg lang wachten besloot de scheidsrechter hem pas geel te geven wat dus resulteerde in een rode kaart. Jong Oranje moest met tien man verder en Jong Zwitserland begon toen pas te voetballen. Uit de vrije trap, die de Zwitsers kregen na de overtreding van Burger, viel bijna een doelpunt. Kjell Scherpen wist knap te keren, waardoor Jong Oranje met een man minder niet gelijk tegen een achterstand aankeek.

Droomdebuut Tavsan

Zo gingen de landen een erg spannende slotfase in. Beide teams raakten na de rode kaart nog een keer de paal en het was uiteindelijk toch Jong Oranje dat met tien man op voorsprong kwam. Taylor gaf de bal hard en laag voor, en de ingevallen debutant Elayis Tavsan werkte de bal binnen. Met nog vijftien minuten op de klok zag het er dan toch weer goed uit voor de ploeg van Van de Looi.

Twee minuten later zat Jong Oranje helemaal op rozen toen Tavsan zijn tweede van de wedstrijd binnenschoot. Zo beleefde de twintigjarige aanvaller van N.E.C. een droomdebuut. Hij werd zonder enige twijfel de man of the match, want het bleef bij 2-0.

Jong Oranje loopt in

Door deze overwinning komt Jong Oranje tot op twee punten van Jong Zwitserland. Daarbij heeft het een wedstrijd minder gespeeld, waardoor het nu nog altijd alles in eigen hand heeft. Zo ligt de strijd om de groepswinst na vandaag weer helemaal open.