<
>
2020-21 KNVB Beker, 8e finales
  • Zakaria Labyad (34')

Labyad leidt 'B-ploeg' Ajax in beker langs AZ

Zakaria Labyad viert feest met zijn teamgenoten nadat hij Ajax op voorsprong heeft gezet tegen AZ. Pro Shots

Ajax heeft ten koste van AZ de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker bereikt. In Alkmaar werd het na een spannende wedstrijd 0-1 door een doelpunt van Zakaria Labyad.

In een boeiend eerste halfuur waren er kansen over en weer. Zo trof Quincy Promes na tien minuten de paal en kreeg ook Myron Boadu een goede mogelijkheid. Uit een scrimmage kwam Ajax op voorsprong. Marco Bizot kon nog redden op schoten van Jurgen Ekkelenkamp en Promes, maar de inzet van Labyad was de AZ-goalie te machtig: 0-1. David Neres leek hinderlijk buitenspel te staan, maar de VAR wordt pas vanaf de kwartfinales ingezet, en kon niet ingrijpen.

In een kwalitatief mindere tweede helft kreeg AZ nog wel wat kansen op de gelijkmaker, maar routinier Maarten Stekelenburg hield knap zijn doel schoon. Toch mocht AZ twintig minuten voor tijd juichen. Boadu gleed een voorzet binnen, maar deed dat met zijn hand waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Ajax was nog dichtbij een tweede treffer via Edson Álvarez die op de lat kopte en Ryan Gravenberch die op de paal schoot.

Zo verloren de Alkmaarders voor het eerst na drie onderlinge duels van Ajax.

Ten Hag gooit opstelling om
Bij Ajax begonnen in vergelijking met de gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord (1-0) maar liefst acht andere spelers. Zo gaf Erik ten Hag de kans aan doelman Maarten Stekelenburg, Devyne Rensch, Perr Schuurs, Lisandro Martínez, Jurgen Ekkelenkamp, Edson Álvarez en Zakaria Labyad die als spits begon. David Neres stond voor het eerst sinds 1 december 2020 in de basis.

Ook Pascal Jansen wijzigde z'n elftal, al greep hij minder drastisch in. Zakaria Aboukhlal, die AZ als invaller langs PEC Zwolle schoot, kreeg een basisplaats. Ook Jordy Clasie mocht beginnen. Pantelis Hatzidiakos stond rechtsback, Teun Koopmeiners centraal achterin.

Op zondag 31 januari staan AZ en Ajax alweer tegenover elkaar, dan in de Eredivisie.

De loting voor de kwartfinales van het bekertoernooi vindt zaterdag live plaats tijdens De Eretribune, vanaf 22:30 uur op ESPN 2.