<
>
2020-21 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Mickaël Tirpan (48')
  • Sebastian Polter (90'+3')
  • Sebastian Polter (19' OG)
  • Sébastien Haller (64')

Ajax wint dankzij Haller bij Fortuna Sittard

Pro Shots

Ajax heeft weer afstand genomen van de concurrenten in de titelstrijd. In Sittard werd er met 2-1 gewonnen van Fortuna.

De Amsterdammers hadden het betere van het spel in de eerste helft en kregen voldoende scoringskansen, maar de marge bleef slechts beperkt tot één doelpunt. Sebastian Polter toonde zijn 'eigentorinstinct' door de bal achter zijn eigen doelman te werken: 0-1. Het was het tweede ongelukkige moment deze week voor de Duitser die in de beker tegen N.E.C. al een strafschop veroorzaakte.

De Fortuna-voorhoede kreeg in de omschakeling een paar goede kansen op de gelijkmaker, maar kon niet toeslaan via onder meer Lisandro Semedo. Een doelpunt van de sterk spelende Emil Hanson werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Sébastien Haller verzuimde, mede door goed keeperswerk van Yanick van Osch, tot driemaal toe voor Ajax doel te treffen in de eerste helft.

Haller toch beslissend

Na rust was het alsnog raak voor de Frans spits, maar niet voordat Mickaël Tirpan de 1-1 had gemaakt en de 1-2 van Zakaria Labyad terecht werd afgekeurd vanwege hands.

Tirpan scoorde na een mooie aanval vlak na rust. Labyad trof doel door de bal van dichtbij binnen te werken, maar de VAR zag dat de man die de voorkeur kreeg boven Quincy Promes zijn hand had gebruikt.

De 1-2 kwam er alsnog toen Haller alert was bij de eerste paal na een voorzet van Nicolás Tagliafico. Fortuna-spelers en coach Sjors Ultee beklaagden zich omdat Lisandro Semedo languit op het gras lag voorafgaand aan de goal en Ajax de bal niet buiten speelde. Scheidsrechter Dennis Higler en de VAR oordeelden echter dat er niets onreglementairs voorafging aan het doelpunt van Haller.

Ajax liet na de 1-2 nog legio mogelijkheden benut om de score verder op te voeren. Vooral het uitspelen van overtalsituaties bij counters werd niet goed uitgevoerd. Echte kansen op de 2-2 bleven voor Fortuna uit.

De thuisploeg kreeg ook nog een extra domper te verwerken: Polter zorgde zelf voor een passend slot van zijn rampweek, de Duitse spits kreeg rood voor een trap in de knieholte van Edson Álvarez.

Ajax behoudt marge op concurrentie

Ajax is door de zege koploper in de Eredivisie met 44 punten uit 18 duels. Vitesse volgt op 3 punten, PSV heeft een achterstand van 4 punten op de ploeg van Erik ten Hag. Feyenoord en AZ zetten zondag om 16.45 tijdens een onderling duel de achtervolging in op Ajax.