<
>
2020-22 UEFA Nations League, Groepsfase
  • Lorenzo Pellegrini (16')
  • Donny van de Beek (25')

Vernieuwd Oranje speelt gelijk tegen Italië in vermakelijk duel

Het Nederlands elftal heeft zich in de Nations League gerevancheerd tegen Italië. In een vermakelijk duel waar beide ploegen voor de winst gingen hielden Italië en Nederland elkaar uiteindelijk in evenwicht: 1-1.

Frank de Boer gooide voor het duel met Italië het roer om ten opzichte van zijn vorige twee interlands. De bondscoach stapte af van 4-3-3 en begon met een 5-3-2-formatie. Daardoor waren er plekken ingeruimd voor Hans Hateboer, Nathan Aké, Donny van de Beek en voorin vormde Luuk de Jong een duo met Memphis Depay. Steven Berghuis werd verwacht in de basis, maar begon dus weer op de bank.

Ondanks een goede openingsfase kwam Oranje na een kwartier spelen toch op achterstand. Middenvelder Nicolò Barella gaf een een piekfijne voorzet op Lorenzo Pellegrini, die aan de aandacht van Hateboer was ontsnapt. De linkeraanvaller van Italië rondde de bal uiterst klinisch af.

Oranje was even van slag, maar richtte zich daarna op. Na een uitstekende aanval via Daley Blind, kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Van de Beek. Die aarzelde niet en maakte zo zijn eerste doelpunt voor het Nederlands elftal. De middenvelder maakte zo een einde aan een doelpuntendroogte van Oranje van 323 minuten.

Ook na de gelijkmaker had Nederland licht de overhand in de eerste helft. Tot hele grote kansen leidde het echter niet. Luuk de Jong kreeg de grootste. De aanvaller wilde de bal na een goede voorzet terugkoppen op Van de Beek, maar had beter voor eigen succes kunnen gaan want Van de Beek werd niet bereikt.

Na een vermakelijke eerste helft gingen Italië en Nederland in de tweede helft allebei voor de winst. Nederland, met een uitstekend spelende Frenkie de Jong voorop, kreeg goede kansen via Luuk de Jong, Memphis en Wijnaldum, maar had het vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant kreeg spits Ciro Immobile de grootste kans in de tweede helft, nadat Hateboer er opnieuw niet goed uitzag. Cillessen redde echter knap op de inzet van de aanvaller.

Door het gelijke spel blijft Oranje op de derde plaats staan in de groep met vijf punten, Italië zakt naar de plek twee met een puntje meer. Polen is na de 3-0 zege op Bosnië en Herzegovina nu de nieuwe koploper met zeven punten.