Dominant Nederland neemt pas in tweede helft afstand van Polen

Soccrates Images

Nederland heeft woensdagavond in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Polen met 4-1 weten te winnen. Lineth Beerensteyn, Lieke Martens en Jill Roord waren met hun doelpunten belangrijk voor de ploeg van Andries Jonker.

In de eerste helft was Nederland al duidelijk de bovenliggende partij. Dat resulteerde ook in een aantal kansen, maar een doelpunt bleef lang uit. De Oranjevrouwen kwamen zelfs op achterstand. In de 32ste minuut kwam Polen op gelukkige wijze via een corner die kort werd genomen op voorsprong. Een van richting veranderd schot van Weronika Zawistowska liet Daphne van Domselaar kansloos.

Nederland leek in de 38ste minuut weer op gelijke hoogte te komen, maar Lineth Beerensteyn raakte de paal. Een paar minuten later kwam de ploeg van Jonker dan toch nog op 1-1. Vlak voor rust was het een voorzet van Lieke Martens die zomaar via de rug van Malgorzata Grec binnenviel. Zo gingen de teams met een gelijke stand rusten.

Nederland loopt weg in tweede helft

Oranje kwam goed uit de kleedkamer. Binnen een aantal minuten leverde dit ook de voorsprong op. Een goed aangesneden voorzet van Esmee Brugts werd door Beerensteyn binnengekopt. Het bleef lang bij 2-1, maar een kwartier voor tijd gooide Martens de wedstrijd op slot door van dichtbij binnen te tikken. Met haar twee doelpunten kwam ze op gelijke hoogte met Manon Melis wat betreft doelpunten in Oranje. Ze staat nu gedeeld tweede op de ranglijst van topscorers aller tijden voor het Nederlandse vrouwenteam. Vivianne Miedema gaat nog ruim aan kop in dat klassement.

In de slotfase wisselde Jonker ook nog een aantal keer. Daardoor was er een speciaal moment voor Wieke Kaptein. De zeventienjarige speelster maakte haar debuut voor de Nederlandse nationale ploeg. Kort na de wissels liep Oranje nog verder weg bij Polen. Jill Roord pikte namelijk nog haar goaltje mee en zette Nederland daarmee op 4-1. Dit was ook de eindstand.

Met deze overwinning heeft Nederland de nederlaag tegen Duitsland van vorige week weggespoeld. Toen had Oranje ook het betere van het spel, maar ging het wel met 0-1 ten onder.