Uiterst efficiënt Union Berlin schakelt Ajax uit in Europa League

ANP

Het is Ajax niet gelukt Union Berlin te verslaan. In Berlijn werd het 3-1 voor de Duitsers. Ajax deed zichzelf tekort en kreeg de doelpunten erg makkelijk tegen, waardoor het Europese seizoen al in februari ten einde is.

John Heitinga koos tegen Union Berlin voor een driemansverdediging. Dat betekende dat Owen Wijndal naar de bank verhuisde en Calvin Bassey de achterhoede vormde met Jurrien Timber en Devyne Rensch. Edson Alvarez, die op tijd hersteld was van een schouderblessure, startte op het middenveld. Ook was er een basisplaats voor Davy Klaassen.

Een ander Ajax, een andere wedstrijd

Het was een ander Ajax dan tijdens de 0-0 in de Johan Cruijff ArenA. De ploeg van Heitinga speelde met meer energie en kwam meer in de buurt van keeper Frederik Ronnow. Toch was het Union Berlin dat gelukkig op voorsprong kwam. Uit een corner kopte oud-Ajacied Danilho Doekhi van dichtbij op de hand van Bassey, waarna de bal op de stip ging. Robin Knoche schoot vanaf elf meter binnen. Gerónimo Rulli zat er nog aan, maar via de paal sloeg de bal alsnog tegen de touwen.

De vroege Duitse voorsprong was een flinke domper voor Ajax, dat Union Berlin in hun kracht zag komen. Ajax speelde dan wel met meer lef en een hoger tempo, het creëerde maar weinig in het eerste halfuur.

Goed Ajax wordt niet beloond

Het kwartier voor rust lukte het Ajax wel om tot kansen te komen. De beste kans was voor Steven Bergwijn, die zijn schot gekeerd zag worden door Ronnow en vervolgens Mohammed Kudus in buitenspelpositie zag binnentikken. Zo bleef het 1-0 en een paar minuten voor rust werd het nog erger voor Ajax. Rechtsback Josip Juranovic kreeg met fortuin de bal, waarna hij met zijn mindere linkerbeen op de goal van Rulli ‘vuurde’. De bal leek zeker houdbaar, maar was de Argentijnse keeper te machtig. Zo keek de nummer twee van de Eredivisie, geheel tegen de verhouding in, tegen een 2-0 achterstand aan bij rust.

Hoop is van korte duur

Nog geen twee minuten in de tweede helft kwam Ajax uit een goede voorzet van Bergwijn terug in de wedstrijd. Kudus veegde de bal in het doel, maar de hoop die het doelpunt gaf was van korte duur.

Het wapen van Union waar alles en iedereen bij Ajax voor gewaarschuwd was - de corners - bleek ook Ajax de das om te doen. Uitgerekend Doekhi knikte bij de tweede paal binnen en Ajax kon weer opnieuw beginnen.

Amsterdammers doen zichzelf tekort

Weer moest Ajax terugkomen van een achterstand van twee doelpunten, en opnieuw kreeg het kansen. Opnieuw was het Kudus, maar dit keer schoot de Ghanees vanaf enkele meters naast. Daarmee was ook gelijk de grootste kans van Ajax, de laatste.

Het lukte Ajax niet meer gevaarlijk te worden. Ook met de ingevallen Brian Brobbey en Lorenzo Lucca kreeg het geen grote kansen meer, waardoor het 3-1 bleef en ook nog met tien man eindigde. Alvarez wist het einde van de wedstrijd niet te halen door twee gele kaarten.

Zo is het Europese seizoen in februari al ten einde voor Ajax, dat zich nu volledig kan focussen op het winnen van de Eredivisie en de KNVB Beker.