Nederland stelt EK-deelname veilig na moeizame zege op Ierland

Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond verzekerd van deelname aan het EK 2024. Tijdens een zeer moeizame vertoning tegen Ierland werden de laatste benodigde punten bemachtigd. Wout Weghorst nam de enige treffer voor zijn rekening. Het is voor de elfde keer in de geschiedenis dat Oranje zal gaan deelnemen aan de continentale eindronde.

Bondscoach Ronald Koeman kon in Amsterdam niet beschikken over een waslijst aan spelers. Matthijs de Ligt, Nathan Aké, Sven Botman, Micky van de Ven, Lutsharel Geertruida, Jeremie Frimpong, Jurriën Timber, Tyrell Malacia, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Brian Brobbey, Steven Berghuis én Noa Lang ontbraken allen wegens een blessure. En dus moest Koeman flink puzzelen.

Zoals aangekondigd stond Bart Verbruggen onder de lat. In het hart van de verdediging had Koeman een plekje ingeruimd voor Stefan de Vrij. Ook Daley Blind en Virgil van Dijk stonden centraal achterin. Denzel Dumfries, die zijn vijftigste interland speelde, en Quilindschy Hartman waren de vleugelverdedigers. Op het middenveld kreeg Jerdy Schouten enigszins verrassend de keuze boven Mats Wieffer. Hij werd geflankeerd door Tijjani Reijnders. In de aanval begonnen Xavi Simons, Wout Weghorst en Cody Gakpo.

Oranje de bovenliggende partij

Oranje nam meteen het initiatief in de wedstrijd. Onder leiding van de bedrijvige Wout Weghorst werd Ierland onder druk gezet. Dat leidde in de twaalfde minuut tot de openingstreffer. Het voorwerk was van De Vrij, die knap uitverdedigde en Weghorst vond. De spits van Hoffenheim schoot vervolgens heerlijk raak. Voor Weghorst was het zijn achtste doelpunt in het Nederlands elftal.

Even later na een fraaie combinatie met hoofdrollen voor Xavi Simons en Weghorst kwam Cody Gakpo net tekort om de bal te controleren en tot een scoringskans te komen. De Ierse doelman Gavin Bazunu was er ook als de kippen bij om de bal te onderscheppen.

In het restant van de eerste helft gebeurde er vrijwel niets. Het hoogtepunt was een vrije trap van Gakpo die in de Ierse muur belandde, om precies te zijn: in de Ierse muurligger.

Kwalificatie na moeizaam duel

Oranje schoot uit de startblokken in het tweede bedrijf. In de 47ste minuut een enorme kans voor Simons, maar zijn poging werd ongelukkig gekraakt door teamgenoot Gakpo. Niet veel later een goede afstandspoging van Tijjani Reijnders, maar zijn schot ging via doelman Bazunu tegen de paal. Voor rust raakte de AC Milan-middenvelder al de lat.

Na een klein half uur spelen kwam Oranje goed weg. De ingevallen Adam Idah leek te scoren na een blunder van Bart Verbruggen, maar de aanvaller stond buitenspel. Er gebeurde vervolgens steeds minder. Oranje was slordig aan de bal en had moeite om kansen te creëren, heel af en toe deelden de Ieren nog wat speldenprikjes uit. Gescoord werd er niet meer en dus plaatst Oranje zich voor het EK voetbal in Duitsland. Een fantastische prestatie van Koeman en zijn mannen. Tot die tijd is er nog genoeg werk aan de winkel.