Gehavend Oranje niet bestand tegen Frans fenomeen Kylian Mbappé

Kylian Mbappe I Pro Shots

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd in de Johan Cruijff Arena te stunten tegen vicewereldkampioen Frankrijk: twee prachtige doelpunten van fenomeen Kylian Mbappé waren de ploeg van bondscoach Ronald Koeman te machtig. Een doelpunt van debutant Quilindschy Hartman gaf nog hoop, maar mocht niet baten: 1-2. Frankrijk heeft zich door deze overwinning geplaatst voor het EK komende zomer in Duitsland. Voor Oranje wordt het treffen met Griekenland komende maandag van groot belang. 

De eerste helft had meer weg van een schaakspel dan van een voetbalwedstrijd. Wel een schaakspel waarbij de Fransen al heel snel de eerste slag hadden geslagen. Sterspeler Mbappé - die al even niet meer tot scoren was gekomen voor Les Bleus - vond al binnen vijf minuten het net: 0-1. Het doelpunt kwam voort uit een goede aanval, waarbij Nederland het allemaal wel heel makkelijk liet gebeuren. 

Schaakmat

Het snelle tegendoelpunt - iets dat maar blijft gebeuren bij Oranje tijdens de tweede termijn onder Koeman - deed duidelijk iets met het elftal. Nederland kon geen vuist maken. Pas na 25 minuten gooide Oranje beetje bij beetje - al schakend - wat schroom van zich af. 

Joey Veerman kreeg een grote schietkans waarbij hij wat wild was. Even later kreeg de Volendammer een gele kaart voor een perfect uitgevoerde tackle. Ook Xavi Simons en Hartman deelden mee in de sprankjes hoop die Oranje in het tweede bedrijf van de eerste helft liet zien. Toch was er nog een tegenvaller voor Oranje voor het rustsignaal: Wout Weghorst verliet geblesseerd het veld en werd vervangen door Donyell Malen

Vooraf was de stemming bij veel Oranjefans negatief over de verwachte uitslag van dit duel: de gehavende ploeg van Koeman bestond uit vier basisdebutanten. De Franse bondscoach Didier Deschamps had vooral achterin de nodige problemen. 

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste helft: Mbappé maakte op schitterende wijze de tweede treffer van de avond: 0-2. Een hard gelag voor Oranje, zeker omdat de ploeg beter in de wedstrijd leek te komen. Een snelle aansluitingstreffer door Malen werd vanwege buitenspel - weliswaar nipt - ook nog afgekeurd. 

Hoop door Hartman

Snel na de tweede treffer mocht Jeremie Frimpong zijn debuut in het Nederlands elftal maken. Frimpong keek al lange tijd uit om in het shirt van het Nederlands elftal te spelen en het duel tussen Oranje en Frankrijk zal hem - ondanks de nederlaag - zodoende altijd bijblijven. Ook Micky van de Ven maakte tien minuten voor tijd zijn debuut in Oranje en kan eveneens na afloop rekenen op een haasje. Hartman en doelman Bart Verbruggen allebei hun basisdebuut in het Oranjeshirt.

Hartman viert de 1-2 I ANP

Een goede aanval van Oranje leverde vlak voor tijd nog een treffer op: Hartman bracht met enig fortuin de spanning terug. Zo was er ineens toch weer hoop op een resultaat in de uitverkochte Arena. Helaas bleef het bij hoop en werd er geen verrassend resultaat behaald tegen de Fransen.

In dezelfde poule was Griekenland te sterk voor Ierland waardoor de Grieken Oranje passeren op de ranglijst. Het Nederlands elftal heeft nu drie punten minder, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. In Athene zijn de belangen aankomende maandagavond dus groot: een eindklassering op de tweede plek in de poule levert namelijk ook een ticket voor het EK op.