Oranje herpakt zich na waardeloze eerste helft en doet goede zaken tegen Ierland

Soccrates Image

Het Nederlands elftal heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland met 2-1 gewonnen. In Dublin waren Cody Gakpo en Wout Weghorst verantwoordelijk voor de Nederlandse treffers. Door de doelpunten werd een 1-0-achterstand ongedaan gemaakt. De tegengoal viel al na drie minuten uit een strafschop, nadat Oranje erg slecht aan de wedstrijd was begonnen. 

Door de zege komt Nederland op negen punten in Groep B. Griekenland - dat met 5-0 won van Gibraltar - staat ook op negen punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Frankrijk gaat nog altijd ruim aan kop met vijftien punten uit vijf wedstrijden.

Op Lansdowne Road begon Oranje met Matthijs de Ligt, Mats Wieffer en Donyell Malen. Marten de Roon, Wout Weghorst en de niet fitte Lutsharel Geertruida waren hun plaats kwijt. Koeman hield wel vast aan het 5-3-2-systeem.

Stroef Oranje komt niet onder druk Ierland uit

Nederland begon dra-ma-tisch aan de wedstrijd.  Doelman Flekken speelde Frenkie de Jong in een vrijwel onmogelijke positie aan. De middenvelder verloor de bal en een tegendoelpunt kon in eerste instantie nog ternauwernood worden voorkomen. In de hoekschop die volgde kreeg Virgil van Dijk de bal op zijn arm en de Ieren mochten aanleggen van elf meter. Adam Idah faalde niet oog in oog met Flekken en schoot Ierland al na drie minuten op 1-0. 

Oranje was ongelofelijk slordig en aan de bal werd foute keuze op foute keuze gemaakt. Toch kwam het in de negentiende minuut op 1-1. Gakpo zette Dumfries met een splijtende pass voor de keeper. De back van Internazionale wilde om Ierland-keeper Gavin Bazunu heen, maar werd neergelegd door de goalie. Daarmee kreeg ook Nederland een strafschop en Gakpo schoot die binnen. 

Het doelpunt zorgde niet voor een verbetering in het spel. Oranje grossierde in balverlies en kreeg geen grip op de wedstrijd. De druk van Ierland was meedogenloos en een Ierse treffer hing in de lucht. De mannen van Koeman hielden het toch vol tot de rust en gingen met een 1-1 stand naar de kleedkamers. 

Wissels Koeman zijn goud waard

In de rust greep Koeman in. De bondscoach bracht Wout Weghorst en Tijjani Reijnders voor Daley Blind en Mats Wieffer. Daardoor ging Oranje in een 4-3-3-systeem spelen en dat bleek een goede zet. Op het middenveld kreeg Nederland weer wat controle en er kwam meer rust in de ploeg. 

In de 56ste minuut was invaller Weghorst meteen goud waard. De spits ontving een bal van Dumfries, kwam voor zijn man en schoot beheerst raak in de verre hoek: 1-2. 

De voorsprong zorgde voor opluchting bij Oranje en het bleef beter spelen dan in de eerste helft. De Ieren gaven alles, maar waren niet bij machte om Oranje in de problemen te brengen. Het bleef bij 1-2, waardoor Oranje goede zaken doet met oog op plaatsing voor het EK.