<
>
2023 UEFA EK Kwalificatie, Groepsfase
  • Memphis Depay (23')
  • Nathan Aké (50', 82')
  • Liam Walker (51')

Oranje revancheert zich in De Kuip, maar 'walk-over' op Gibraltar blijft uit

ProShots

Het Nederlands elftal heeft met 3-0 gewonnen in het EK-kwalificatieduel tegen Gibraltar. Bondscoach Ronald Koeman voerde vier wijzigingen door in zijn elftal ten opzichte van het verloren duel tegen Frankrijk. Mats Wieffer, Wout Weghorst, Matthijs de Ligt en Denzel Dumfries kregen een basisplaats. Voorafgaand aan de aftrap werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor de overleden perschef Thijs Slegers.

Gibraltese muur
Het publiek in De Kuip werd in de eerste helft niet verwend. Het moest ruim twintig minuten wachten op het eerste doelpunt. Deze ontstond uit een voorzet van verdediger Dumfries, die terugkeerde in het basiselftal na het uitzitten van een schorsing. Via Memphis Depay, die hoog boven iedereen uittorende, belandde de bal door een kopbal in het doel. Op slag van rust kreeg spits Weghorst twee kansen om Oranje op 2-0 te brengen. Hij zag zijn beide kansen niet tot een doelpunt leiden. De Gibraltese muur wist telkens de Nederlandse pogingen af te slaan. Daardoor werd de kleedkamer opgezocht met een 1-0 tussenstand.

Directe rode kaart
Nederland begon sterker aan de tweede helft, want na drie minuten wist Nathan Aké Oranje naar 2-0 te koppen. Direct na het doelpunt ontving de Gibraltarees Liam Walker een directe rode kaart. Met gestrekt been blesseerde hij de debuterende Mats Wieffer. De Feyenoord-middenvelder kon de wedstrijd hervatten. Ondanks de manmeersituatie wist de ploeg van Ronald Koeman daar niet heel erg van te profiteren. Er werd nog één keer gescoord. Opnieuw was het verdediger Aké. Hij bezorgde met de 3-0 voor de eindstand. In de absolute slotfase van de wedstrijd maakte de Nederlander Niels Hartman zijn debuut voor het nationale elftal van Gibraltar. Ondanks de overwinning, bleef een verwachte 'walk-over' op voetbaldwerg Gibraltar uit.