<
>
2022-23 UEFA Europa League, Groepsfase
  • Santiago Giménez (64')
  • Luka Romero (90'+6')

Feyenoord wint van Lazio en ziet droomscenario werkelijkheid worden

Feyenoord is door naar de achtste finale van de Europa League. De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 1-0 van Lazio door een doelpunt van Santiago Gimenez. Doordat FC Midtjylland op eigen veld met 2-0 wist te winnen van Sturm Graz, eindigt de ploeg van Arne Slot als eerste in Groep F en is het in een keer door.

Voor de wedstrijd kon het nog alle kanten op. Feyenoord kon nog eerste, tweede, derde en vierde worden in groep F van de Europa League.

De wedstrijd in De Kuip begon nog moeizaam voor Feyenoord. Al in de derde minuut ging Dávid Hancko in de fout. Lazio-aanvaller Felipe Anderson profiteerde bijna, maar schoot via Justin Bijlow op de lat. Aan de andere kant was Igor Paixão dicht bij een treffer, maar hij vond Ivan Provedel op zijn pad. In het restant van de eerste helft moest Bijlow nog wel een aantal keer optreden, maar echt grote kansen werden er niet meer gecreëerd.

Gouden wissels
Door de 0-0 ruststand in Rotterdam en een 1-0 voorsprong voor Midtjylland in Denemarken, was Feyenoord na 45 minuten virtueel klaar in Europa. Slot zal het ongetwijfeld hebben geroepen in de kleedkamer, want Feyenoord begon beter aan de tweede helft dan Lazio. Paixão was vlak na rust weer gevaarlijk, maar schoot in het zijnet.

In de 63ste minuut besloot Slot in te grijpen. Hij bracht Santiago Gimenez in plaats van Danilo. Die wissel bleek al snel een gouden te zijn. Een minuut na zijn invalbeurt werd Gimenez aangespeeld door een andere invaller, Quilindschy Hartman. De Mexicaan nam de bal niet goed mee, maar door een chaotische situatie voor de goal van Lazio kwam de bal alsnog bij Gimenez terecht. Hij kon de bal in het lege doel schuiven: 1-0.

Feyenoord kreeg de smaak te pakken want vlak daarna schoot aanvoerder Orkun Kokcü van afstand op de paal. In een hectische slotfase voetbalde Feyenoord de wedstrijd bijna op z'n Italiaans uit. Vele opstootjes, overtredingen en irritaties zorgden ervoor dat er nog nauwelijks werd gevoetbald.

Lazio was niet bij machte om in de hectiek tot uitgespeelde kansen te komen. Het bleef daarom bij 1-0 en de Italianen eindigden de wedstrijd tot overmaat van ramp nog met 10 man. Het jonge talent Luka Romero was zijn emoties niet de baas en kreeg twee keer geel in een minuut. Lazio eindigt door het verlies als derde in de groep en gaat naar de Conference League.