<
>
2022-23 UEFA Europa League, Groepsfase
  • Joey Veerman (55')
  • Luuk de Jong (63')

Invaller Luuk de Jong helpt PSV langs Arsenal op weg naar Europese overwintering

Pro Shots

PSV heeft goede zaken gedaan in de Europa League. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij won van de Engelse koploper Arsenal met 2-0, en verzekerde zich daarmee van Europese overwintering. Van Nistelrooij koos voor een formatie met Anwar El Ghazi in de spits en Érick Gutiérrez op het middenveld.

In de eerste helft waren er weinig echte kansen voor beide partijen. Arsenal had het meeste balbezit maar het eerste schot op goal was voor de thuisclub. Na tien minuten schoot Xavi Simons vanaf de rand van het strafschopgebied en bracht Aaron Ramsdale redding. Tien minuten later leek het erop dat Cody Gakpo PSV op 1-0 zette. De aanvoerder werd weggestuurd door Joey Veerman, en stiftte de bal prachtig over Ramsdale heen. Maar de aanvaller stond buitenspel, en het doelpunt werd afgekeurd.

Aanvallend PSV
Ook vlak voor rust dacht PSV op voorsprong te komen. Na goed afleggen van El Ghazi, dribbelde Simons door de Arsenal-verdediging heen en schoof behendig binnen. De VAR greep echter weer in, en voor de tweede keer keurde de scheidsrechter het doelpunt af. Na rust kwam Luuk de Jong in de ploeg voor El Ghazi, en kozen de Eindhovenaren vol de aanval. Het resulteerde binnen tien minuten voor grote kansen voor Simons en Gakpo, en uiteindelijk in het eerste doelpunt.

Tien minuten na rust speelde invaller De Jong zichzelf handig vrij, en legde hij af op Veerman. De Volendammer schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard raak. In de 63e minuut was het De Jong zelf die de stand op 2-0 zette. De spits kopte een corner van Gakpo binnen.

Europese overwintering
In dezelfde groep A speelde het nog puntloze FC Zürich tegen FK Bodø/Glimt, de grootste concurrent van PSV. De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor de Zwitsers, waardoor de Eindhovenaren nu al verzekerd zijn van Europese overwintering. Mocht PSV volgende week winnen in Bodø, en Arsenal niet winnen van FC Zürich kunnen de mannen van Ruud van Nistelrooij zelfs nog groepswinnaar worden.