<
>
2022-23 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Michiel Kramer (32' PEN, 89')
  • Marco Tol (77' OG)
  • Zakaria Bakkali (82')
  • Iliass Bel Hassani (86')
  • Jamie Jacobs (17')
  • Mees Hoedemakers (8')
  • Alex Bangura (45'+1')

RKC haalt stevig uit in verhit duel met Cambuur

RKC heeft de thuiswedstrijd tegen Cambuur zaterdag gewonnen. Het verhitte duel eindigde in 5-1. Cambuur schreef historie in Waalwijk met drie rode kaarten voor rust. De bezoekers uit Leeuwarden incasseerden in de eerste helft twee rode kaarten en ook trainer Henk de Jong werd weggestuurd.

RKC mét Kramer en Vaessen, Boere in de spits bij Cambuur RKC trad tegen Cambuur aan mét Michiel Kramer en Etiënne Vaessen, die vorige week na de wedstrijd tegen PSV woest werden op de arbitrage en van de KNVB een geldboete plus een voorwaardelijke straf kregen. Ook Ilias Bel Hassani begon aan de aftrap, wat ten koste ging van Saïd Bakari. Cambuur wijzigde de formatie op vier posities ten opzichte van de laatste wedstrijd. Léon Bergsma stond in het hart van de verdediging. Ook Jamie Jacobs en Felix Mambimbi kregen de kans. Dat ging ten koste van Floris Smand, Daniël van Kaam en Remco Balk. Tom Boere keerde na 190 dagen terug in de basis. Hij verving de geblesseerde Robert Uldrikis in de punt van de aanval.

Verhitte eerste helft Voor Mees Hoedemakers was de wedstrijd al na acht minuten voorbij. Een smerige actie op Julen Lobete leverde hem een directe rode kaart op. Met tien man of niet, Cambuur kwam tien minuten later op voorsprong via Jamie Jacobs. Het was nog even wachten op de VAR, want stond Tom Boere niet in de lijn van het schot en buitenspel? Nee, dus 0-1.

Na een half uur spelen werd een afstandsschot van Pelle Clement geblokt door Jacobs. Scheidsrechter Sander van der Eijk ging op advies van de VAR kijken naar de beelden. Was het hands van Jacobs? Het oordeel was ja, en dus ging de bal op de stip. Tot groot ongenoegen van trainer Henk de Jong, die met een rode kaart de tribune kon gaan opzoeken. Met alle onrust rond de beslissing bleef Kramer koel en knalde de spits van RKC raak: 1-1. Vlak erna kwam RKC bijna op 2-1, maar Kramer zag zijn kopbal onschadelijk gemaakt worden door doelman João Virgínia.

De kaarten waren nog niet op in Waalwijk. Op slag van rust de volgende rode kaart voor Cambuur. Scheidsrechter Van der Eijk ging wederom op advies van de VAR kijken en kende geen twijfel: Alex Bangura was klaar na zijn smerige overtreding op Julian Lelieveld.

RKC-omsingeling krijgt negen man Cambuur pas in slotfase klein Bij de start van de tweede helft vier nieuwe spelers op het veld in Waalwijk. Roy Kuijpers en Florian Jozefzoon bij RKC, David Sambiassa en Michael Breij bij Cambuur. De thuisploeg ging op jacht om de numerieke meerderheid uit te buiten, maar Cambuur hield met negen man stand in Waalwijk.

Na 77 minuten had RKC de voorsprong dan toch te pakken. Met het nodige fortuin, want Marco Tol wilde wegwerken, maar raakte de bal compleet verkeerd en zag de bal in het eigen doel verdwijnen. Even later besliste invaller Zakaria Bakkali het duel definitief. De voorzet van de kleine Belg was bedoeld voor Kramer maar viel bij de tweede paal in het Cambuur-doel: 3-1.

RKC nam afstand van Cambuur in de laatste minuten. Bel Hassani bracht met een afstandsschot de stand op 4-1. Twee minuten later pikte aanvoerder Kramer ook nog zijn doelpunt mee. Cambuur hield met negen man lang stand. maar zag puntje na de zeer ongelukkige eigen goal van Marco Tol door de vingers glippen. RKC Waalwijk boekte de tweede zege van het seizoen: 5-1.