<
>
2021-22 KNVB Beker, Finale
  • Érick Gutiérrez (48')
  • Cody Gakpo (50')
  • Ryan Gravenberch (23')

PSV wint tiende beker uit de geschiedenis na zinderende finale

Pro Shots

PSV heeft de TOTO KNVB Beker gewonnen door in een zinderende finale met 2-1 van Ajax te winnen. In De Kuip kwam Ajax op een 1-0 voorsprong via Ryan Gravenberch. Dat was ook de ruststand. Na de rust draaide PSV echter alles om en kwam het door doelpunten van Érick Gutiérrez en Cody Gakpo op 2-1. Die voorsprong gaf PSV niet meer weg en dus won de ploeg de tiende KNVB Beker uit de geschiedenis.

Brobbey in plaats van Haller, PSV zonder verrassingen

Roger Schmidt stuurde zijn elftal ongewijzigd ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Leicester City naar de aftrap van de bekerfinale. De Eindhovenaren hebben donderdagavond een tik moeten verwerken door de uitschakeling in de UEFA Conference League door Leicester City. Veel tijd om te treuren was er niet: vanaf vrijdag moest de focus volledig op de wedstrijd om de Dennenappel. Bij Ajax ontbreekt doelman André Onana. Hij werd vervangen door Maarten Stekelenburg die al maanden geen wedstijd keepte. Bryan Brobbey kreeg verrassend de voorkeur boven Sébastien Haller.

Begin eerste helft voor PSV, daarna beter Ajax

In de eerste tien minuten zette PSV hoog druk en kwam Ajax moeilijk tot voetballen toe. De Amsterdammers werden gedwongen tot het maken van overtredingen en waren weinig aan de bal. Het leek dan ook dat PSV in de elfde minuut verdiend op 1-0 kwam. Eran Zahavi werd weggestuurd door Mario Götze en kwam oog in oog te staan met Maarten Stekelenburg. De Israëliër schoot de bal via de Ajax-doelman in het net, maar werd teruggevlagd vanwege buitenspel. De VAR bevestigde dat Zahavi net te ver achter de verdediging van Ajax stond en dus ging de goal niet door.

Het doelpunt leek Ajax enigszins wakker te hebben geschud, want het ging vervolgens beter voetballen. In de 20ste minuut dachten ze bij Ajax aan een strafschop toen Joey Veerman het duel aanging met Dušan Tadić. De middenvelder bracht de Ajax-aanvoerder ten val, maar Danny Makkelie stond er dicht op en wilde niks van een strafschop weten.

Het was wel een voorteken want twee minuten later kwam Ajax op 0-1. Ryan Gravenberch kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied, legde aan en haalde lekker uit. Zijn schot krulde in de onderhoek achter PSV-doelman Yvon Mvogo. Het leek even op een herhaling van de bekerfinale van vorig seizoen, toen maakte Gravenberch ook al de 1-0 in de 23ste minuut in de bekerfinale.

Na het doelpunt was PSV het even helemaal kwijt en zag het Ajax in de wedstrijd groeien. Vlak voor rust leek Noussair Mazraoui de genadeklap uit te delen. De back schoot diagonaal raak en Ajax vierde al feest. Na het bekijken van de beelden zag de VAR echter dat Dušan Tadić in buitenspelpositie stond in de opbouw van de goal en dus bleef het bij 0-1.

Flitsende start tweede helft PSV

Volop actie dus in de eerste helft, maar de tweede helft werd er niet minder op. Er zaten pas drie minuten op in de tweede helft toen PSV op gelijke hoogte kwam. De Eindhovenaren kregen een vrije trap op de helft van Ajax. Ibrahim Sangaré won het kopduel tussen een aantal Ajacieden en verlengde de bal naar de tweede paal. Daar stond de Mexicaan Érick Gutiérrez die van dichtbij de 1-1 scoorde.

Slechts twee minuten later draaide PSV de boel helemaal om. Cody Gakpo kreeg de bal aan de linkerkant van het veld, kwam karakteristiek naar binnen en schoot de bal vervolgens in de korte hoek: 2-1 na 50 minuten heerlijk bekervoetbal.

In een geweldig voetbalgevecht leek Ajax slechts zes minuten later weer op gelijke hoogte te komen. Davy Klaassen leek de stand weer in evenwicht te brengen toen hij de 2-2 binnen gleed. De middenvelder ontving de bal echter van Brian Brobbey, die met een teenlengte buitenspel stond. Weer een minuut later was er ook alweer de volgende grote kans. Tadić kreeg de bal, na een knappe aanval in de zestien, maar schoot op de paal.

Het bleef daarna alle kanten op gaan en beide partijen creëerden kansen. De grootste kansen waren echter voor PSV. Eerst was het de rappe invaller Armindo Bruma, die van dichtbij net naast de goal van Maarten Stekelenburg schoot. Daarna schoot een andere rappe invaller, Yorbe Vertessen de bal tegen de binnenkant van de kruising. Daarna werd Bruma nog een aantal keren gevaarlijk, maar het vizier van de Portugees stond niet op scherp.

Ajax zette nog aan en bracht onder meer Mohamed Ihattaren. Het kwam echter niet meer in de buurt van Yvon Mvogo. Makkelie floot af na zes minuten blessuretijd en het feest in Eindhoven kon losbarsten. PSV is bekerwinnaar van het seizoen 2021/2022.