Feyenoord buigt achterstand om in flinke overwinning

Feyenoord is er in de achtste finales van de Conference League in Belgrado meer dan overtuigend gestart. Na twee mindere wedstrijden in de Eredivisie kwamen de Rotterdammers twee keer op achterstand tegen Partizan, maar de ploeg van Arne Slot poetste dat weg en vond in de tweede helft zelfs drie keer het net. Uiteindelijk werd het 2-5, en daarbij hield de nummer drie van de Eredivisie de score nog beperkt. 

De start van de wedstrijd leek zo slecht nog niet voor de Rotterdammers. Ricardo Gomes, een van de sterspelers van Servische zijde, was nog geschorst en mede daardoor leek Feyenoord makkelijk door de boter heen te kunnen glijden. Reiss Nelson, die onverwachts in de basis stond, kreeg al na een paar minuten een dot van een kans om de nummer drie van de Eredivisie op voorsprong te helpen, maar de Brit faalde.

Natkho verschalkt Bijlow

De enige Nederlandse inbreng bij de Serviërs was aan de andere kant degene die Partizan in de wedstrijd bracht, en hoe. Queensy Menig dribbelde als vanouds tussen een aantal Nederlandse verdedigers door, maar leek de bal te verspelen. De afvallende bal belandde bij Bibras Natkho en de Israëliër twijfelde geen seconde. Met een rake wreeftrap verschalkte hij Justin Bijlow vanaf twintig meter: 1-0.

Lang duurde het niet voordat Feyenoord op gelijke hoogte kwam. Waar de thuisploeg na 13 minuten het net vond, deed de ploeg van Arne Slot dat na 20 minuten. Een parel van een combinatie tussen Jens Toornstra en Luis Sinisterra in het aanvallende strafschopgebied van het Partizanstadion bleek goud waard. Want de aanvoerder – die de geschorste Guus Til in de basis verving – kreeg de kans om vrij uit te halen vanaf een meter of 13 en deed dat succesvol via de binnenkant van de paal: 1-1. De 27ste goal van Feyenoord in één Europees seizoen, nooit eerder scoorde het vaker.

Een 28ste leek nog voor rust te volgen. Cyriel Dessers – die de voorkeur kreeg boven Bryan Linssen – stond aan het einde van een voorzet van Orkun Kökçü, die door Luis Sinisterra werd doorgekopt. De Belgische Nigeriaan werkte binnen, maar stond daarbij in buitenspelpositie en dus ging er een streep door die treffer.

Goal na 40 seconden

40 seconden duurde de tweede helft voordat Partizan opnieuw het net had gevonden. Een hoekschop leek te zijn weggewerkt, maar de bal werd opnieuw ingebracht. Marcos Senesi kopte die zo voor de voeten van het 19-jarige talent Nemanja Jovic, die snoeihard raak schoot: 2-1.

Opnieuw bleek dat geen voorsprong waar de gemiddelde Serviër lang van kon genieten. Sinisterra wipte de bal zes minuten later op fraaie wijze over de verdediging heen, waarna Dessers het schavot nu wel succesvol overhaalde: 2-2. Feyenoord kreeg meteen daarna twee dotten van kansen om ook een derde goal toe te voegen, maar Dessers en Nelson waren nu minder welvarend.

Uithaal Geertruida

Dat kan niet worden gezegd van Lutsharel Geertruida. In de 64ste minuut vond ook de rechtsback zijn naam terug op het wedstrijdformulier. Doelman Aleksandar Popovic had alle moeite van de wereld met een voorzet van Sinisterra, bokste de bal weg voor de voeten van de rechtsback die venijnig uithaalde: 2-3. De laatste keer dat Partizan drie tegengoals in een duel kreeg was op 21 januari van dit jaar, in een vriendschappelijk duel met Kuban Krasnodar.

Voor Partizan – waar Menig werd gewisseld – volgde nog meer onheil nadat Sinisterra het in de 71ste minuut echt op zijn heupen kreeg. De Colombiaan naam een weggekopte bal aan op de borst en nog voor deze kans had de grond te raken vol op de wreef. Popovic was kansloos bij de uithaal van de linksbuiten, die zijn soepele heupen liet spreken bij het vieren van de vierde goal.

Anderhalf been in kwartfinale

Een vijfde goal stond er ook nog op het menu. Zes minuten na de goal van Sinisterra voegde Toornsta zijn tweede toe. Dessers leek lange tijd op weg naar zijn tweede doelpunt, maar gaf de bal op het laatste moment met een geweldig hakje af op zijn aanvoerder, die zijn Europese doelpuntentotaal van 6 naar 8 bracht. En nog veel belangrijker, zijn ploeg vrijwel zeker hielp aan een kwartfinaleticket. Al moet daar eerst nog een week en 90 minuten op worden gewacht. .