<
>
2021 Afrika Cup, Third Place Match
  • Steeve Yago (24')
  • Andre Onana (43' OG)
  • Djibril Ouattara (49')
  • Stéphane Bahoken (71')
  • Vincent Aboubakar (85', 87')
Cameroon win 5-3 on penalties
Cameroon win 5-3 on penalties

Keepers maken spektakelstuk van troostfinale Burkina Faso - Kameroen

De wedstrijd om plek drie van de Afrika Cup tussen Burkina Faso en Kameroen is door de Kameroeners gewonnen. De wedstrijd eindigde na negentig minuten in 3-3 waarna Kameroen de strafschoppenserie wist te winnen. Onana had een knappe redding en wist zo toch nog de held van de avond te worden, terwijl in de eerste helft alles er op wees dat hij de schlemiel zou worden.

Nadat Burkina Faso in de 24ste minuut op voorsprong was gekomen door een doelpunt van Steeve Yago, ging het vlak voor rust helemaal mis voor Kameroen. Onana die na dit seizoen Ajax verruild voor het Milanese Internationale, maakte een kapitale blunder. De keeper probeerde een makkelijke voorzet te vangen, maar dat mislukte volledig: hij duwde de bal zijn eigen doel in. Even hoopte Kameroen nog dat de VAR roet in het eten voor Burkina Faso. De bal leek bij het geven van de voorzet over de achterlijn, maar de beelden gaven uitkomst dat dat niet het geval was.

Vlak na rust scoorde Djibril Ouattara de 3-0 en leek de wedstrijd volledig gelopen. Echter wist Kameroen zich in de slotfase nog op te richten. Nadat Bahoken in de 71ste minuut de 3-1 op het scorebord had gezet en Aboubakar een kwartier later voor de 3-2 zorgde, was het geloof helemaal terug. Na een kapitale keepersblunder van Ouédraogo wist het Kameroense elftal er toch nog een strafschoppenserie uit te slepen.

Voor allebei de keepers dus een uitstekende mogelijkheid om hun eerdere blunders te doen vergeten. André Onana zorgde met de enige redding in de strafschoppenserie uiteindelijk toch nog voor blijdschap bij zijn team. Nadat de finale net niet werd behaald door met strafschoppen van Egypte te verliezen, kunnen ze na deze ontsnapping tegen Burkina Faso met opgeheven hoofd terugkijken op deze editie van het toernooi om de Afrika Cup.