<
>
2022 International Friendly
  • Steven Bergwijn (16', 71')
  • Nathan Aké (29')
  • Memphis Depay (37' PEN)
  • Jannik Vestergaard (20')
  • Christian Eriksen (47')

Nederlands elftal begint nieuwe jaar met overtuigende zege op Denemarken

Pro Shots

Het Nederlands elftal is goed begonnen aan de aanloop naar het WK in Qatar. In de Johan Cruijff ArenA won het elftal van bondscoach Louis van Gaal de eerste wedstrijd van het nieuw jaar, met 4-2 van Denemarken. Nederland maakte een groot deel van het oefenduel een vrij overtuigende indruk en wist het publiek te vermaken.

Het was voor Oranje de eerste wedstrijd in een nieuw spelsysteem, waar Van Gaal zijn spelers deze week kennis mee liet maken en op liet trainen. De bondscoach omschrijft het zelf als 1-3-4-1-2. In die formatie denkt hij straks bij het WK de meeste kans te hebben om ver te komen.

Flekken debuteert, Bergwijn krijgt voorkeur boven Danjuma
Van Gaal liet doelman Mark Flekken, bij afwezigheid van Justin Bijlow en Jasper Cillessen, debuteren. Verdediger Nathan Aké was een van de drie centrale verdedigers, waardoor Daley Blind gewoon aan de linkerkant voetbalde. Voorin kreeg Steven Bergwijn naast Memphis Depay de voorkeur boven Arnaut Danjuma.

Oranje gretig vanaf de eerste minuut
Oranje speelde een goede eerste helft in het nieuwe spelsysteem, door Van Gaal uitgelegd als 1-3-4-1-2. Steven Berghuis speelde als meest aanvallende middenvelder een belangrijke rol. Op aangeven van Daley Blind kopte Bergwijn na een kwartier spelen raak: 1-0.

Denemarken moest het spel aan Oranje laten, maar kwam in de 20e minuut wel langszij. Na een hoge voorzet was Jannik Vestergaard, tussen Blind en Flekken in, met zijn hoofd trefzeker.

Ook de derde treffer werd met het hoofd gemaakt, na een klein half uur spelen door Aké. Berghuis zorgde voor de goede assist. Na een overtreding op Berghuis kon Depay voor rust, uit een strafschop, ook nog de 3-1 binnen schieten.

Geweldige rentree Eriksen
Bij de Denen maakte Christian Eriksen aan het begin van de tweede helft, na zijn hartstilstand van vorig jaar op het EK, zijn rentree. De middenvelder kreeg de bal in de 47e minuut voor zijn voeten, nadat Blind er op links werd uitgelopen, en schoot hard binnen: 3-2.

Oranje raakte de regie wat kwijt en de Denen kwamen er vaker uit. Na een snelle omschakeling stelde Frenkie de Jong, met een goede loopactie, Bergwijn in staat de 4-2 te maken. Eriksen raakte daarna de paal nog.

Nederland maakt dankzij de zege nog kans om op 1 april bij de loting voor het WK groepshoofd te zijn

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.