<
>
2021-22 UEFA Champions League, 8e finales
  • Darwin Núñez (77')
2e Leg - Benfica wint 3-2 in totaal
2e Leg - Benfica wint 3-2 in totaal

Núnez kopt Champions League-droom Ajax namens Benfica aan diggelen

Pro Shots

Het is Ajax niet gelukt om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. In de 77e minuut kopte Nuñez die droom aan diggelen nadat Onana een voorzet verkeerd had ingeschat. Zo is het Ajax opnieuw niet gelukt om voor het eerst een thuiswedstrijd in de knock-outfase van de Champions League te winnen. Benfica won met 0-1.

In een uiterst sfeervolle Johan Cruijff ArenA was Ajax vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij zonder dat het grote uitgespeelde kansen kreeg. Kansen waren er genoeg, maar optimaal benut wisten ze niet te worden. Nuñez strafte dat uiteindelijk af.

Sterk begin
Drie weken geleden speelden de ploegen in Lissabon met 2-2 gelijk waardoor voorafgaand aan de return alles nog open lag. Zowel Ajax als Benfica zochten in de eerste tien minuten al meermaals de aanval. De defensie van allebei de ploegen gaven zo nu en dan best wel wat ruimte weg. Haller vond al het net, maar aangever Tadic stond bij die aanval buitenspel.

Vlak daarna werden aanvallen van zowel Benfica als Ajax afgevlagd door de grensrechters aan diens kanten. In allebei de gevallen bleken deze vlagsignalen wat voorbarig bevestigde herhalingen.

Op Pasveer na kon Ten Hag beschikken over zijn sterkste elftal: zowel Timber als Álvarez keerden na blessures terug. Dat zal er mede voor gezorgd hebben dat Ajax sterk uit de startblokken kwam. Zonder dat er honderd procent kansen werden gecreëerd, was de druk op de Portugese defensie hoog en werden er volop vrije trappen en hoekschoppen verdiend. Toch lukte het omgekeerd Benfica na twintig minuten ook om hoekschoppen te krijgen zonder echt gevaarlijk te worden.

Kansen
Nadat Everton op de voet van Antony stond na bijna een halfuur spelen kreeg Ajax een vrije trap op de rand van de zestien. De trap van Berghuis mislukte in eerste instantie, maar de herkansing kwam bij Timber terecht: hij kopte over. Zo waren de Amsterdammers in de eerste helft – met een legio aan halve kansen – sterker maar werd Vlachodimos niet gepasseerd.

In het laatste gedeelte van de eerste helft werden de kansen groter: een goed schot van Gravenberch tikte de keeper maar het uit het doel en Berghuis leek een goede schietkans in de zestien te krijgen, maar kwam net niet lekker uit.

Tweede helft
Vlak na rust was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste helft. Ajax zocht de aanval, kreeg mogelijkheden, maar volledig uitgespeeld waren de kansen niet. Toch kreeg recordinternational van België Vertonghen uit een hoekschop een kopkans, maar het lukte de voormalig Ajacied niet om goed af te drukken.

Na ruim een uur spelen kreeg Antony na een goede aanvalsopzet van Blind en Tadic namens Ajax ook een grote kopkans om de openingstreffer op het scorebord te zetten. Zijn poging kwam op het dak van het doel terecht. Even later was het Gravenberch, die net niet tot afdrukken kwam.

Genadeklap
Zo werd het spannender en spannender en werd de angst om een tegendoelpunt te incasseren groter. Volledig tegen de verhoudingen in kwamen de Portugezen op voorsprong. Na een minimale overtreding na 77 minuten spelen van Alvarez, kreeg Benfica een vrije trap waarbij Onana mis taste en Núnez zo de 0-1 kon binnen koppen.

Het lukte de Portugezen om die voorsprong niet meer weg te geven en zich zo te plaatsen bij de laatste acht van het miljardenbal.