Van der Gragt helpt Oranjevrouwen aan goede start op het WK

Soccrates Images

De Oranjevrouwen hebben zondag de eerste groepswedstrijd van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland gewonnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker boekte een nipte 1-0 zege op debutant Portugal in het Forsyth Barr Stadion in Dunedin.

Zoals verwacht begon Oranje in een 5-3-2 systeem met Victoria Pelova en Esmee Brugts als wingbacks en Lineth Beerensteyn en Lieke Martens in de aanval. Middenvelder Daniëlle van de Donk was ook fit genoeg om te starten.

Balbezit

Jonker gaf voorafgaand aan het duel aan dat zijn ploeg veel in balbezit zou zijn. De aanvallende intenties van Oranje waren ook vanaf het eerste fluitsignaal zichtbaar. Na tien minuten kreeg Beerensteyn de eerste grote kans om de score te openen, maar haar schot ging over het doel.

Een paar minuten later was het wel raak voor Oranje. Stefanie van der Gragt kopte binnen uit een hoekschop, al werd het doelpunt in eerste instantie afgekeurd. Jill Roord zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan, maar scheidsrechter Kateryna Monzul besloot na het bekijken van de beelden het doelpunt alsnog goed te keuren.

Goede start

Oranje was in de eerste helft de bovenliggende partij en liet zich ook na rust veelvuldig rondom het zestienmetergebied van Portugal zien, maar dat leverde geen doelpunt meer op. De Portugezen schoten daarentegen maar een keer op het doel van Daphne van Domselaar en dat zal Oranje tevreden stellen. Een smet op de wedstrijd was de blessure van Beerensteyn, die vijf minuten voor tijd het veld moest verlaten.

Oranje gaat samen met de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioen, aan kop in Groep E. Beide landen hebben hun openingswedstrijd gewonnen en staan dus op drie punten. Donderdag staan ze om 03:00 uur (Nederlandse tijd) tegenover elkaar, een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden.