Oranje en VS in evenwicht tijdens titanenstrijd op WK

De Oranjevrouwen hebben in de nacht van woensdag op donderdag gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten in de tweede groepswedstrijd van het WK. De herhaling van de WK-finale van 2019 eindigde in 1-1. Nederland kwam in de eerste helft op voorsprong dankzij een goal van Jill Roord, maar zag Amerika in de tweede helft op gelijke hoogte komen via Lindsey Horan.

In aanloop naar dit belangrijke groepsduel ging het de afgelopen dagen met name over de fitheid van Lineth Beerensteyn, die geblesseerd raakte in de eerste wedstrijd van het WK. De aanvalster bleek niet op tijd fit, waardoor Katja Snoeijs de kans kreeg van Andries Jonker. Verder koos de bondscoach voor dezelfde tien namen in zijn vertrouwde 5-3-2-formatie.

Oranje effectief

In de openingsfase was het de titelverdediger die Nederland meteen flink onder druk zette. De ploeg van Jonker hield vooral tegen, maar voetbalde er op sommige momenten prima onderuit. Na ruim een kwartier spelen bijvoorbeeld. Lieke Martens zorgde met een mooie actie voor veel ruimte en gaf de bal aan Victoria Pelova die op haar beurt in twee instanties de bal bij Roord kreeg. De aanvallende middenvelder bedacht zich niet en haalde meteen de trekker over. Haar schot vanaf de rand van de zestien was de ervaren keepster Alyssa Naeher te machtig, waardoor Oranje tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong kwam met het eerste schot op doel.

Voor de Verenigde Staten betekende het de eerste achterstand in een WK-wedstrijd sinds 10 juli 2011. Dat was destijds in de kwartfinale tegen Brazilië. Toen kwamen de Amerikanen in de verlenging met 2-1 achter door een tweede doelpunt van Marta, maar wonnen ze uiteindelijk met strafschoppen.

Direct na de openingstreffer nam de VS het Nederlandse doel onder vuur. Trinity Rodman testte Daphne van Domselaar van afstand, maar de Nederlandse keepster kon keren. In de 29e minuut probeerde Dominique Janssen het voor Oranje ook vanuit de tweede lijn. Haar inzet belandde op het dak van het doel. Dat was ook het laatste echte wapenfeit in de eerste helft.

Strijd om het middenveld

Op het middenveld vocht Jackie Groenen, die haar honderdste interland speelde, net als tegen Portugal veel duels uit. In de eerste helft won ze de strijd om het middenveld van de Amerikaanse Savannah DeMelo. De twee kwamen in veel pittige duels terecht. Scheidsrechter Yoshimi Yamashita hield de kaarten op zak in de eerste helft, al zat DeMelo er wel dicht tegenaan naarmate ze steeds gefrustreerder werd.

Van der Gragt blijft achter

Nederland startte de tweede helft zonder Stefanie van der Gragt. De doelpuntenmaker uit het eerste groepsduel was aangeslagen in de eerste helft en bleef achter in de kleedkamer. Aniek Nouwen kwam voor haar binnen de lijnen.

Na rust trok Yamashita wel direct geel. Invaller Rose Lavelle, die erin kwam voor DeMelo, pakte Groenen zo'n vijf minuten in de tweede helft hard aan, wat haar de eerste kaart van de wedstrijd opleverde.

Horan kopt VS naast Oranje

Met het wegvallen verloor Nederland heel wat kopkracht achterin. De hoekschoppen van Amerika waren heel de wedstrijd al gevaarlijk en in de 62e minuut was het raak. Aanvoerder Lindsey Horan kopte bij de eerste paal van dichtbij raak voor de VS.

Vijf minuten later dachten de Amerikanen zelfs op 2-1 te komen via Alex Morgan, maar haar doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Het oogde minder stabiel bij Oranje in de tweede helft. Jonker greep daarom in en haalde spits Snoeijs eraf voor de controlerende middenvelder Damaris Egurrola.

Spannende slotfase

Met de 1-1 stand op het scorebord gingen de teams een spannende slotfase in. Nederland meldde zich in de tachtigste minuut weer eens gevaarlijk voor de goal. Esmee Brugts was het eindstation van een goed uitgespeelde Nederlandse aanval. Haar inzet werd van dichtbij gekraakt door de Amerikaanse defensie.

Beide teams gingen nog voor de overwinning. Zo was het twee minuten later Rodman, de dochter van oud-basketballegende Dennis Rodman, die de diepte in ging en uiteindelijk net voorlangs schoot. Vlak na die doelpoging volgde er weer een aantal gevaarlijke hoekschoppen op rij voor de Verenigde Staten. Eén daarvan moest van de lijn worden gekopt door Martens.

Dit bleek later het laatste grote gevaar in deze groepswedstrijd. Het bleef bij 1-1, waardoor allebei de teams één punt overhielden aan het duel. Zowel Nederland als de VS kwam daarmee op vier punten. De andere twee landen uit groep E, Portugal en Vietnam, staan nog op nul punten en komen later op de dag in actie.