Gastland Engeland trapt EK af met moeizame zege op Oostenrijk

Pro Shots

De Engelse vrouwen zijn het EK begonnen met een 1-0 overwinning op Oostenrijk. Ze deden dat voor de ogen van 68.871 toeschouwers en dat bezoekersaantal is een record op een EK vrouwenvoetbal. De ploeg van Sarina Wiegman is topfavoriet om het toernooi te winnen, maar beleefde toch een moeizame openingswedstrijd.

Beth Mead was de maker van de eerste goal op dit EK. Ze liep slim achter de verdediging weg en tikte de bal over de Oostenrijkse doelvrouw, en tevens teamgenoot bij Arsenal, Manuela Zinsberger. De bal werd nog via de onderkant van de lat uit het doel gewerkt, maar tevergeefs. De bal was over de lijn en zo kwamen de Engelsen na een kwartier spelen op een 1-0 voorsprong. Mead is wel vaker belangrijk sinds de komst van Wiegman, want in negen wedstrijden onder de Nederlandse coach scoorde de aanvaller dertien keer en gaf ze twaalf assists.

De Lionesses waren gezien de hele wedstrijd sterker dan Oostenrijk, maar toch bleef het met de minimale voorsprong spannend tot de laatste minuut. In het restant van de openingswedstrijd vielen er echter geen doelpunten meer, waardoor het gastland de eerste drie punten binnen heeft. De volgende tegenstanders voor Wiegman en haar team zijn Noorwegen en Noord-Ierland.

Oranje Vrouwen

De vrouwen van het Nederlands elftal komen zaterdag voor het eerst in actie op het EK. Ze nemen het in hun eerste groepswedstrijd op tegen Zweden. De andere twee tegenstanders in Groep C zijn Portugal en Oostenrijk.