<
>
2022 UEFA Women's European Championship, Finale
  • Ella Toone (62')
  • Chloe Kelly (110')
  • Lina Magull (79')

Wiegman helpt Engelse voetbalsters aan historische EK-titel

ANP Foto

Bondscoach Sarina Wiegman heeft de Engelse voetbalsters de eerste hoofdprijs ooit bezorgd. De 52-jarige Nederlandse zag haar elftal zondag op een volgepakt Wembley in de finale van het Europees kampioenschap winnen van Duitsland: 2-1.

De Engelsen namen meteen het initiatief in de wedstrijd. De eerste kans kwam op naam van White, maar keeper Frohms was goed bij de les. Na 25 minuten was Duitsland dicht bij de openingstreffer. Een goed genomen hoekschop bleef hangen in het vijfmetergebied, de paniek was groot, maar de bal belandde uiteindelijk in de handen van Earps. Vlak voor rust kreeg Engeland de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar White schoot de bal van binnen het vijandelijke strafschopgebied over.

Gelijkopgaande strijd
Duitsland kwam goed uit de kleedkamer en creëerde meteen twee grote kansen. Wassmuth, in de rust ingevallen voor Brand, ging op Earps af maar miste. Kort daarna was het Lina Magull die een grote kans kreeg. De Duitse middenvelder speelde zichzelf schitterend vrij, maar punterde net naast.

Na een uur spelen kwam Engeland op voorsprong. Het was invaller Ella Toone die scoorde. Na een prachtige pass van Keira Walsh, lobte ze de bal beheerst over Frohms in het doel. Duitsland herpakte zich snel en ging op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. Lina Magull was al een paar keer dichtbij en haalde tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de trekker over.

Engeland schrijft geschiedenis
Duitsland rook bloed en begon aan te dringen om de wedstrijd nog in de verlenging te beslissen, maar het was juist Engeland dat de wedstrijd alsnog naar zich toe trok. Chloe Kelly punterde haar ploeg in de 110de minuut met een intikker naar de eerste EK-titel ooit.