<
>
2021 Afrika Cup, Groepsfase
  • Karl Toko Ekambi (8', 67')
  • Vincent Aboubakar (53', 55')
  • Dawa Hotessa (4')

Kameroen naar volgende ronde na doelpuntrijke zege op Ethiopië

In het tweede groepsduel in de strijd om de Afrika Cup heeft Kameroen met 4-1 gewonnen van Ethiopië. De Ontembare Leeuwen kwamen vroeg in de wedstrijd op achterstand, maar liepen via Toko Ekambi en Aboubakar uit naar een ruime zege.

Het was Ethiopië dat uit de startblokken vloog in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Al in de vierde minuut was doelman Andre Onana kansloos op een inzet van dichtbij van Dawa Hotessa, 1-0. Lang kon de ploeg van bondscoach Abate niet genieten van de voorsprong. Vier minuten later was het alweer raak aan de andere kant. Een voorzet van Collins Fai werd bij de tweede paal binnengekopt door Karl Toko Ekambi. De aanvaller van het Franse Lyon bracht zo het thuisland in extase.

In een vermakelijk eerste helft deed het aanvallend ingestelde Ethiopië niet veel onder van Kameroen. De bezoekers waren gevaarlijk op de counter en kregen een aantal goede mogelijkheden. Doelpuntenmaker Hotessa had zijn tweede moeten maken maar Ajax-doelman Onana redde uitstekend.

Naarmate de eerste helft vorderde werd het gastland sterker. Dat betaalde zich vlak na de rust ook uit in de score. Aanvoerder Vincent Aboubakar miste eerst nog dé kans op de 2-1 maar faalde twee minuten later niet. Op een voorzet van Collins Fai kopte de 29-jarige spits raak.

Ethiopië was het daarna helemaal kwijt. De eerst volgende aanval van het gastland leverde namelijk gelijk weer een doelpunt op. Een simpele steekbal van Choupo-Moting werd teruggetrokken door Moumi Ngamaleu waarna Aboubakar wederom op de goede plek stond. De aanvoerder van de Ontembare Leeuwen maakte zo alweer zijn vierde goal van dit toernooi en zette zijn land op een 3-1 voorsprong.

Kameroen, dat in het openingsduel met 2-1 won van Burkina Faso, was in de tweede helft veel sterker dan Ethiopië. Na een steekbal van Hongla maakte ook Toko Ekambi zijn tweede van de avond. De 29-jarige aanvaller van Lyon kapte twee verdedigers uit en schoot simpel raak in de korte hoek.

Kameroen is door twee zeges al zeker van de volgende ronde.