<
>
2021 Afrika Cup, Groepsfase
  • Jim Allevinah (21')
  • Nayef Aguerd (81' OG)
  • Sofiane Boufal (74' PEN)
  • Achraf Hakimi (84')

Daverende stunt Comoren, Hakimi stelt groepswinst Marokko veilig

Een spectaculaire laatste speelronde in groep C van de Afrika Cup heeft een historische zege van de Comoren op Ghana opgeleverd. El Fardou Ben Nabouhane maakte het eerste doelpunt ooit voor het land op een eindtoernooi, dat uiteindelijk met 2-3 won van Ghana. Achraf Hakimi redde de groepswinst voor Marokko met een fabelachtige vrije trap.

De Comoren bewaarde het beste voor het laatste groepsduel. De voetbaldwerg speelde na drie minuten een counter op fantastische wijze uit. Nabouhane was het eindstation en schreef historie. Zijn schuiver betekende het eerste doelpunt ooit van de Comoren op een eindtoernooi. Twintig minuten later kreeg Ghana nog een tik te verwerken. Routinier André Ayew werd van het veld gestuurd nadat hij te hard door ging op Comoren-doelman Salim Ben Boina.

Na een uur spelen bracht Ahmed Mogni de Comoren nog dichter bij een stunt door de score te verdubbelen. De Comoren kwamen twee minuten later alweer terug op aarde: Richmond Boakye maakte de aansluitingstreffer voor Ghana. Het gaf de Ghanezen nieuwe energie. Alexander Djiku zorgde in de 74ste minuut zelfs voor de gelijkmaker. Maar de Comoren gaven niet op. Mogni werd de held van de van deze historische voetbalavond. De aanvaller van Annecy FC tikte van dicht bij de 2-3 binnen en maakte stunt van de Comoren compleet.

Marokko dankt Hakimi

Marokko begon aan het duel met de wetenschap dat het al zeker was van een plek bij de laatste zestien. Soufyan Amrabat had een basisplaats bij de Leeuwen van de Atlas. Een glijpartij van Soufiane Chakla leidde een vroege achterstand in voor Marokko. Jim Allevinah profiteerde en schoof de bal beheerst onder Munir El Kajoui door.

Een kwartier voor het einde kwam Marokko langszij. Soufiane Boufal faalde niet vanaf elf meter. De rake strafschop van de Angers SCO bleek het startsein voor een spectaculaire slotfase. Een eigen doelpunt van Nayef Aguerd bracht Gabon in de 81ste minuut opnieuw aan de leiding. Gabon kon de groepswinst al ruiken, maar daar stak PSG-rechtsback Hakimi een stokje voor. Hij eiste drie minuten later een vrije trap en schoot ‘m op schitterende wijze achter Gabon-keeper Jean-Noël Amonome. Zo redde de sterspeler van Marokko een punt én de groepswinst.