<
>
2021 Afrika Cup, Groepsfase
  • Ibrahima Koné (48' PEN)
  • El Bilal Toure (87')

Chaos in Afrika Cup: Mali wint van Tunesië na te vroeg afgefloten duel

Pro Shots

In de strijd om de Afrika Cup heeft Mali met 1-0 gewonnen van Tunesië. De Adelaars, zoals de bijnaam van de Malinese voetbalploeg luidt, kwamen vlak na rust op voorsprong via een benutte penalty van Ibrahima Kone. De scheidsrechter van dienst, Janny Sikazwe uit Zimbabwe, baarde opzien door tweemaal te vroeg af te fluiten.

In Limbe wisten de Adelaars van Carthago, zoals de ploeg van Tunesië wordt aangeduid, niet te imponeren. In de kustplaats van Kameroen creëerden beide ploegen eigenlijk nauwelijks kansen. Tien minuten voor rust was pas het eerste echte kansje te noteren voor Mali. Adama Traore, aanvaller van Sherif Tiraspol, kon de bal net niet op doel koppen. Vanaf dat moment kwam Mali wel beter in de wedstrijd. Vijf minuten later schoot middenvelder Massadio Haidara nog net naast.

Na rust wist Mali de goede periode van voor de rust door te zetten. Tunesiër Skhiri kreeg de bal ongelukkig op zijn hand maar scheidsrechter Sikazwe wees onverbiddelijk naar de stip. Ibrahima Kone, aanvaller van de Noorse ploeg Sarspborg, faalde niet vanaf elf meter.

De wedstrijd werd aantrekkelijker en ook de spelers van Tunesië wisten de schroom van zich af te gooien. Zo kreeg Skhiri met een kopbal dé kans om zijn fout goed te maken, zijn poging vloog echter net naast. Heel Tunesië dacht een kwartier voor tijd ook aan een penalty. Na een handsbal van Mali ging de bal na ingrijpen van de VAR voor de tweede keer in de wedstrijd op de stip. Mali-doelman Mounkoro werd de held van de van de middag en keerde de inzet van aanvoerder Khazri.

In de laatste vijf minuten greep scheidsrechter Sikazwe de aandacht. Zo floot hij vijf minuten voor het einde al voor de wedstrijd. Herstelde deze fout wel door te laten doorvoetballen, toonde vervolgens invaller El Bilal Toure een rode kaart voor een lichte overtreding en floot daarna alsnog, ondanks blessurebehandelingen, wissels en VAR-ingrepen, na precies 90 minuten voor het einde van de wedstrijd. Bondscoach van Tunesië Mondher Kebaier was woest maar verloor wel met zijn ploeg. Scheidsrechter Sikazwe verliet onder begeleiding van enkele stewards het veld.

Het besluit van de scheidsrechter zorgde voor een storm van kritiek. Ruim een half uur na het veelbesproken fluitsignaal kwamen de spelers van Mali nog even het veld op, die van Tunesië bleven achter in de kleedkamer. Daarop was toch echt het einde van de wedstrijd een feit.

Janny Sikazwe kwam eerder al negatief in het nieuws. De scheidsrechter werd in 2018 geschorst wegens beschuldigingen van corruptie. De Afrikaansevoetbalbond CAF schorste Sikazwe op verdenking van corruptie na de manier waarop hij de Afrikaanse Champions League-wedstrijd tussen Esperance en Primiero Agosto had afgehandeld. Esperance versloeg Rades met 4-2, maar Sikazwe kende hen een controversiële penalty toe. De schorsing werd in november 2018 ingevoerd, maar in januari 2019 door de FIFA weer opgeheven. Sikazwe leidde daarvoor twee wedstrijden op het WK 2018; België - Panama en Japan - Polen