<
>
2021 UEFA Europa League Kwalificatie, Play-off ronde
  • Zakaria Aboukhlal (6')
  • Carl Starfelt (26' OG)
  • Kyogo Furuhashi (3')
Return - Celtic door na 3-2 winst (agg)
Return - Celtic door na 3-2 winst (agg)

AZ heerst en wint, maar loopt EL mis

Pro Shots

AZ heeft er alles aan gedaan om de groepsfase van de Europa League te bereiken, maar kwam net tekort in de thuiswedstrijd tegen Celtic. AZ speelde in Akmaar een overtuigende pot en won met 2-1, maar dat was net onvoldoende na het 0-2 verlies in de uitwedstrijd. AZ gaat nu, net als Feyenoord en Vitesse, spelen in de groepsfase van de Conference League. PSV vertegenwoordigt als enige ploeg Nederland in de Europa League.

Doelpuntrijke start

Pascal Jansen moest proberen iets te forceren na de verliespartij in Schotland. De trainer koos daarbij voor ervaring boven aankomende talenten. Zo stond Timo Letschert boven Sam Beukema in het centrum, samen met Bruno Martins Indi. Owen Wijndal is nog steeds herstellende, en in plaats van Thijs Oosting mocht de oudere Aslak Witry op de linksbackpositie beginnen. Ook stond aanvoerder Teun Koopmeiners in de basis, evenals Zakaria Aboukhlal.

Na zeven minuten was er al twee keer gescoord in Alkmaar. Juist aan de kant waar Witry zijn debuut maakte ging het na twee minuten al helemaal mis voor AZ. Liel Abada kreeg een diepe bal en gaf de bal voor aan de Japanse spits Kyogo Furuhashi, die ongehinderd kon binnenwerken. In de aanvalslinie wist Aboukhlal zijn basisplek wél te bekronen. Verdediger Stephen Welsh verwerkte een verre bal van doelman Hobie Verhulst dramatisch, waarna de buitenspeler Celtic-doelman Joe Hart verschalkte.

De Alkmaarders kregen het op hun heupen, hielden constante druk op het doel van de bezoekers en dwongen daarmee een eigen doelpunt af. Een scherpe voorzet van Yukinari Sugawara was net te hoog voor Evangelos Pavlidis, maar de Zweedse international Carl Starfelt scoorde in eigen doel in een poging te bal weg te werken.

Gemiste kansen

De extra rust die AZ verkoos boven de Eredivisiewedstrijd tegen Fortuna Sittard leek de spelers goed gedaan te hebben. Want ook in de tweede helft zat de thuisploeg er bovenop en werd er op de helft van de tegenstander gevoetbald. De jonge Aboukhlal, die met zijn snelheid een wapen in huis heeft, werd regelmatig in de diepte gevonden. Dat leidde tot een enorme kans, maar één op eén met Hart volstond een puntertje niet.

Toen dat trucje niet meer werkte, verving de nog snellere Ernest Poku Aboukhlal en Albert Gudmundsson Pavlidis. Dat blies nieuw leven het spel van AZ en Bruno Martins Indi kopte rakelings naast. Even later kwam stormram Beukema op Wout Weghorst-achtige wijze in de spits te staan en hij legde de bal op een presenteerblaadje voor Poku, maar die werkte de bal naast.

De dichtgemetselde muur van Celtic kon niet meer worden doorbroken. Zelfs niet met Verhulst aanwezig in het strafschopgebied tijdens de hoekschoppen in de slotfase.