<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Daley Blind (14')
  • Antony (22')
  • Devyne Rensch (82')
  • Sébastien Haller (90' PEN, 90'+3')

Ajax sluit succesvol 2021 sierlijk af

Ajax sluit het kalenderjaar 2021 af in stijl. Zonder zorgen en met vlagen knallend werd Fortuna Sittard over de knie gelegd: 5-0. Net als eerder in september. Daardoor gaan de Amsterdammers over PSV heen op de ranglijst en zit het in de wachtkamer of het ook de winterstop ingaat als nummer één, aangezien PSV donderdag nog in actie komt tegen Go Ahead Eagles.

Zonder Lisandro Martínez en Edson Álvarez moest de ploeg van Erik ten Hag het opnemen tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Devyne Rensch en Davy Klaassen zagen als vervangers dat Fortuna de bijna 200 kilometer enkele reis niet had afgelegd om de bus in de Amsterdamse zestien te parkeren, maar daadwerkelijk probeerde om enige aanvallen op de mat te brengen. Toen dat door toedoen van Jurriën Timber en Remko Pasveer tot weinig succes leidde, nam Ajax het initiatief over.

Na 14 minuten was het Antony die met een mooie crossbal Dusan Tadic bediende en hij- met de bal al dan niet achter de achterlijn - Daley Blind voor Yannick van Osch zette. De Fortuna-keeper keerde in eerste instantie knap, maar was bij de rebound van Blind kansloos: 1-0. Acht minuten later bekroonde Antony een weergaloze wedstrijd met een schilderij van een doelpunt. De Braziliaan dartelde naar binnen, speelde Ben Rienstra uit en krulde op grandioze wijze raak: 2-0. Een handelsmerk lijkt het te worden van de 5-voudig Goddelijk Kanarie, want tegen FC Groningen en Willem II scoorde hij al op soortgelijke wijze.

Sieraad uit São Paulo
Het sieraad uit São Paulo beleefde misschien wel het beste 2021 van alle Ajacieden. Bij zijn stap van het Zuid-Amerikaanse continent naar Europa had een half jaar nodig om consequent te kunnen worden in elk duel. De flankspeler evolueerde bij vlagen tot zo'n hoog niveau dat hij een van de beste - zo niet de beste - voetballer van de Eredivisie is geworden. Dat de favoriete speler van Willem van Hanegem steeds vaker van dubbele mandekking wordt geflankeerd, is daar een van de gevolgen van.

In de tweede helft speelde Ajax sierlijk, maar niet echt doeltreffend. Het was Antony die met een bekeken balletje na 82 minuten ploeggenoot Rensch vond. Voor de rechtsachter was 2021 misschien wel het meest een jaar van uitersten. Door de blessure van Noussair Mazraoui had de jonge Flevolander het jaar van zijn doorbraak, tot zelfs een uitverkiezing met assist bij Oranje aan toen. Maar het talent kende ook een dal, dat de bodem bereikte in de Keuken Kampioen Divisie met een rode kaart namens Jong Ajax tegen VVV-Venlo. Het maakte de tranen na zo'n rollercoaster begrijpelijk op het moment dat het indaalde dat hij voor de 3-0 zorgde tegen Fortuna, toch nog met een hoogtepunt. Toch nog een doelpunt in seizoen 2021-2022. Zijn eerste. Na het duel gaf Rensch aan dat het een extra moeilijke periode was vanwege het wegvallen van zijn oom.

Haller topscorer
Dusan Tadic, hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor een plaatsing met zijn Servië voor een eindtoernooi was gewisseld, waardoor Sébastien Haller zijn jaar van ups en downs afsloot als gedeeld topscorer van de Eredivisie met een rake penalty: 4-0. Drie minuten later kon hij dat gedeelde weghalen. Een uitbraak waarbij Roel Janssen naar de grond werd getrokken door David Neres belandde voor de voeten van de Ivoriaan, die waarschijnlijk de eerste duels van 2022 met Ivoorkust in plaats van Ajax zal spelen. Een 5-0 volgde met daarbij dus 12 goals voor de winter. Voor Bryan Linssen op plek één van de topscorersranglijst.

Zo viel er weinig te klagen bij de Amsterdammers. Seizoen 2021-2022 oogt zo veelbelovend na een Champions League-campagne van records dat de winterstop niet te lang moet duren. Dat de landskampioen mogelijk niet als nummer één aan de winterstop begint, oogt daarom ongebruikelijk, maar vanuit Amsterdams perspectief niet zorgwekkend. Met Benfica als tegenstander in de achtste finales van de Champions League als loting met kansen en een mogelijke titelrace tussen de drie grootmachten uit het Nederlands betaald voetbal in het vooruitzicht lijkt 2022 in alles een nog mooier kalenderjaar te kunnen worden. Dat alles na de winterstop.