<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Vangelis Pavlidis (32')
  • Jacob Rasmussen (56' OG)
  • Jesper Karlsson (83' PEN)
  • Sondre Tronstad (63')

Plaaggeest Pavlidis beslissend tegen Vitesse

AZ Alkmaar won vanavond met 3-1 in eigen huis van de nummer zes Vitesse. De spits van de Alkmaarse ploeg speelde twee interlands voor Griekenland afgelopen week, maar van vermoeidheid was vanavond bij Vangelis Pavlidis geen sprake. Hij was in zijn 100e Eredivisie-wedstrijd bij alle drie de doelpunten van AZ betrokken. Bij de tegenstander bleek het gemist van de internationals wel voelbaar. Vitesse-coach Thomas Letsch zei voor de wedstrijd nog dat de batterijen weer opgeladen waren bij zijn ploeg. Al waren niet alle internationals van Vitesse beschikbaar. Zo bleef Eli Dasa met corona in Israël, had Nikolai Baden Fredriksen last van een enkelblessure en bleef Alois Dominik Oroz in Oostenrijk achter vanwege de dienstplicht in zijn geboorteland.

Na een paar gevaarlijke spelhervattingen in de openingsfase van Vitesse en een mispeer van Maximillian Wittek, kwam AZ Alkmaar op voorsprong. De openingstreffer viel na een lange steekbal door de lucht van Sam Beukema. Linksbuiten Jesper Karlsson kon nog net op de achterlijn voorzetten. De ontvanger van de voorzet was Vangelis Pavlidis. De spits schoot de bal achter Jeroen Houwen. Dit deed de Griek na een man-tegen-man gevecht met Danilho Doekhi en een scrimmage waar Riechedly Bazoer de bal nog wist te toucheren. De Vitesse-goalie was kansloos doordat de bal via het been van Doekhi in de andere hoek belandde.

Tien minuten na rust kwam AZ op 2-0. Pavlidis sprintte naar de eerste paal, waar Owen Wijndal de bal hard en laag voor gaf. Voordat Pavlidis zijn tweede van de avond kon aantekenen kwam Tronstad inglijden en via zijn been en de arm van de ongelukkige Jacob Rasmussen belandde de bal in het net. Waar Vitesse in de eerste helft alleen gevaarlijk werd uit spelhervattingen, was het na rust wel raak voor de Arnhemmers. Rasmussen kopte de bal uit een corner richting Openda, die de bal onbedoeld bij Tronstad kreeg. De Noor schoot de 2-1 via AZ-keeper Vindahl tegen de touwen.

Een slotoffensief van de Arnhemmers kwam er niet, want het was wederom plaaggeest Pavlidis die een hoofdrol op zich nam: dit keer verdiende hij een strafschop na een onbeholpen actie van Bazoer. Karlsson schoot de penalty onberispelijk binnen. Openda kreeg vanavond een aantal kansen, maar hij schoot recht op Vindahl, raakte de paal en Beukema haalde een schot van de lijn. Door de 3-1 overwinning is de voorsprong van de Alkmaarders ten opzichte van Vitesse gestegen naar veertien punten.