<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Ricky van Wolfswinkel (13', 19')
  • Michel Vlap (25')
  • Joey Veerman (35')
  • Cody Gakpo (53')
  • Olivier Boscagli (90'+4')

PSV laat dure punten liggen in 'de hel van Enschede'

PSV heeft in de Grolsch Veste dure punten laten liggen in de strijd om de titel. FC Twente was in de eerste 25 minuten bezig aan de beste helft van het seizoen, waarna PSV 65 minuten had om drie keer te scoren. Een wedstrijd die reclame was voor de Eredivisie kreeg uiteindelijk geen winnaar: 3-3. De Eindhovense achterstand op Ajax is daardoor vergroot tot 4 punten.

Het was een duel dat bol stond van de dwarsverbanden en dat kwam na vier minuten al meteen tot uiting toen PSV-huurling Michal Sadílek een vrije trap voor de goal gooide. PSV-keeper Joël Drommel die werd overgenomen van de Tukkers bokste die bal tegen Joshua Brenet aan, waardoor de oud-PSV-speler dacht na een paar minuten zijn derde doelpunt voor de club uit Enschede te maken. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük keurde zijn doelpunt na inmenging van de VAR af vanwege hands.

Acht minuten later beleefde Drommel opnieuw een minder moment. Michel Vlap stuurde de Griek Dimitris Limnios de diepte in, waarbij de keeper van PSV zijn doel verliet. Drommel kwam niet in de buurt van de bal en dus tikte Limnios de bal simpel onder hem door. Voor een leeg doel maakte clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel zijn dertiende doelpunt van het seizoen: 1-0.

Wolf in topvorm
Daar voegde O Lodo zes minuten later zijn tweede van de avond aan toe. Eerst maakte hij het Jordan Teze lastig in een kopduel, waarna Daan Rots de spits de diepte in stuurde. Meters ging de clubtopscorer alleen op Drommel af en met een simpele schuiver over de grond tekende hij aan voor zijn tweede goal: 2-0. Die score kon twee minuten later nog verder oplopen. Ramiz Zerrouki werd knap vrijgespeeld door de Tukkers, maar zijn schot belandde op de binnenkant van de paal.

Het was opnieuw Van Wolfswinkel die aanstalte gaf voor een derde treffer. Olivier Boscagli verloor aan hem de bal in de opbouw, waarna Daan Rots er met de bal vandoor kon. De rechtsbuiten gaf de bal met zijn mindere rechter voor, Van Wolfswinkel diende als bliksemafleider waarna Vlap de bal tegen de touwen schoot: 3-0. PSV liep verdwaald rond waarna het Twentse publiek 'Welkom in de hel van Enschede' massaal inzette.

Veerman kantelt het duel
27 minuten, zo lang duurde het voordat de Eindhovenaren zich voor het eerst konden melden bij het doel van voormalig keeper Lars Unnerstall. Eran Zahavi kreeg twee mogelijkheden om zijn oude ploeggenoot te testen, maar slaagde daar niet in met ballen over en langs het doel. Voor het eerst leek er wat leven in de ploeg van Roger Schmidt te zitten. Uit het niets leverde dat een aansluitingstreffer op. Vlap verspeelde de bal halverwege het veld aan Ibrahim Sangaré. Ritsu Doan speelde vervolgens Zahavi hard aan, waarna de bal terugkaatste en Joey Veerman hem heel beheerst achter Unnerstall schoot: 3-1.

Schmidt moest ingrijpen en de rust en dat deed hij. Noni Madueke kwam voor Doan, André Ramalho keerde na drie maanden terug ten koste van Teze en Cody Gakpo verving Érick Gutiérrez. Voor de Eindhovenaar waren het moeilijke tijden waarin zijn enkel opnieuw gevoelig bleek en hij daardoor de interlandperiode al fietsend vanaf de kant in Zeist moest bekijken. Na 7 minuten leek hij PSV een uitweg uit de hel te bieden, toen hij naar binnen dartelde en venijnig uithaalde in de lange hoek: 3-2. Daar leek hij tien minuten later een tweede aan toe te voegen, maar de Eindhovenaar stond centimeters buitenspel.

Met een vrije schietkans op enkele meters van het doel kreeg Vlap vervolgens dé kans om PSV terug in het moeras te brengen. Maar de Fries schoot ongelooflijk hard op de lat en liet PSV daarmee in leven. Gakpo werd veelal gezocht, leek de ploeg van Schmidt samen met Veerman als enigen terug in de wedstrijd te kunnen brengen. Via Veerman kreeg Madueke na 86 minuten zijn eerste kans om de 3-3 op het bord te brengen. Het schot van de ingevallen Brit kwam terecht op de paal, waarna Unnerstall de rebound wegtikte. Dat deed Unnerstall niet in de 94ste minuut. De Duitse keeper keerde een hard schot van Max, waarna Boscagli de rebound voor volk en vaderland binnenkopte: 3-3.

Vier punten op Ajax
Met nog zes wedstrijden te gaan is het gat van PSV op Ajax vier punten punten. FC Twente had bij een overwinning op plek drie kunnen komen, maar staat nu op de vijfde plaats.