<
>
2021-22 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Nicolás Tagliafico (19')
  • Steven Berghuis (33')
  • Sébastien Haller (38' PEN)
  • Brian Brobbey (85')
  • Edson Álvarez (90')

Ajax sluit Ten Hag-tijdperk af met 36e landstitel

Soccrates

Ajax heeft het Ten Hag-tijdperk als trainer afgesloten met de 36ste landstitel in de clubhistorie. Thuis tegen sc Heerenveen had de ploeg van de succestrainer het misschien een kwartier moeilijk, maar toen de eerste goal er eenmaal in lag, ging het hard bij de Amsterdammers. Uiteindelijk won het met 5-0.

Een door rook gevuld decor was het theater van de kampioenswedstrijd. Zenuwen gepaard met kippenvel zo beleefden de supporters van Ajax de minuten voorafgaand aan de wedstrijd, want de minuut stilte vanwege het overlijden van clublegende Henk Groot en de veel te vroeg gestorven voormalig Ajacied Jody Lukoki was op zijn zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Toen de rook na een minuut of acht wegtrok, bleef er een zenuwachtig vertok op de grasvlakte over. Ajax had het lastig met Heerenveen, dat niet alleen naar de Johan Cruijff getrokken was om te verdedigen. Zeker 7 minuten lang bleek de ploeg van Ole Tobiasen in staat om de bal in de ploeg te houden.

Daar deed het dan niet al te veel mee, Ajax was daardoor in ieder geval niet bij machte om de Friezen in de openingsfase pijn te doen. Bij de eerste kans was wel meteen raak. Noussair Mazraoui bleek - alweer - in staat om een onhoudbare bal binnen de lijnen te houden, waarna Kenneth Taylor zijn voorzet via de borst bij Davy Klaassen kreeg. Klaassen speelde Dušan Tadić aan en de aanvoerder bracht Nicolás Tagliafico in staat om te schieten. De Argentijn - die waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in de Johan Cruijff Arena namens Ajax speelde - schoot in de lange hoek en verschalkte Erwin Mulder daarmee: 1-0.

Ajax was vervolgens niet goed, maar wel doeltreffend. Jurriën Timber speelde zich via een knappe combinatie met Tadić vrij om de bal voor te geven voor Sébastien Haller, maar de Ivoriaan zag de bal pardoes tussen zijn benen vliegen. Voor Steven Berghuis geen enkel probleem. De als linkermiddenvelder begonnen speler snelde naar de afvallende bal om deze met een rotvaart binnen te schieten. In zijn juichen bleek de nodige woede te zetten, maar de Arena maalde er niet minder om. Met een 2-0 voorsprong na 33 minuten was de 36ste landstitel al snel binnen. Al helemaal toen een doorgebroken Berghuis door Ibrahim Drešević binnen de zestien naar de grond werd gehaald. Niet Tadić, maar de topscorer van de Eredivisie mocht aanleggen voor de strafschop. Via een hand van Mulder schoot de Ivoriaan zijn 21ste doelpunt van het seizoen binnen: 3-0. Bij de vorige 20 goals kon er amper een glimlach vanaf, nu sprong zelfs Haller een gat in de lucht met een gebalde vuist.

Halverwege huilde de hemel zijn tranen leeg, bleef het ook in de Arena niet droog in de 55ste minuut. Mazraoui ging voor de laatste keer in Ajax-tenue naar de kant, want een transfer naar Bayern lijkt nu toch niet meer van de baan te kunnen gaan. Lang duurde het voordat er in de wedstrijd opnieuw een hoogtepunt te noteren viel. In de 74ste minuut - toen de Arena zich opnieuw vulde met rook - schoot Mohammed Kudus keihard tegen de deklat. Desalniettemin waren er genoeg Ajax-fans bezig aan een feest op de tribune. De papieren schaal bleek een populair item in de Johan Cruijff Arena. De voorsprong van vier punten voorafgaand aan de voorlaatste speelronde gaf daar ook alle reden toe.

Brian Brobbey liet vervolgens zien dat de Arena een plek is waar hij graag zijn doelpunten maakt. Een rebound op een schot van invaller Mohamed Daramy kwam voor de voeten van de van RB Leipzig-gehuurde spits en met de vorm van zijn laatste weken maakte Brobbey het ook af. Zijn zesde doelpunt in zijn laatste tien wedstrijden voor de landskampioen. Edson Álvarez zette vervolgens de eindstand op het bord. De Mexicaan veranderde een schot van Daramy van dichtbij van richting en maakte daarmee de score compleet namens de Amsterdammers.