<
>
2020-21 UEFA Europa League, Finale
  • Gerard Moreno (29')
  • Edinson Cavani (55')
Villarreal win 11-10 on penalties
Villarreal win 11-10 on penalties

Villarreal wint na 22 strafschoppen de Europa League

Pro Shots

Een klassieke finale, waarin het spel vaak niet goed was, werd woensdagavond voorgeschoteld tussen Villarreal en Manchester United. In totaliteit waren er drie schoten op doel te noteren, waarbij er een doeltreffend was bij beide ploegen. Penalty's moesten uitwijzen of Villarreal-coach Unai Emery zijn vierde Europa League in de lucht mocht houden. Na 22 penalty's was het aan Manchester United-doelman David de Gea om er een te nemen en dat bleek geen succes: Villarreal wint de Europa League, wat slecht nieuws is voor PSV, dat eerder in actie moet komen in de voorrondes en niet verzekerd is van Europees voetbal.

Zoals het beaamt in elke finale was het spel ondermaats, maar de spanning vergoedt doorgaans veel. Handelswaar stond er namens de Engelsen genoeg op het veld in de Hanzestad Gdańsk, terwijl er bij Villarreal juist veertien spelers bij de wedstrijdselectie zaten die de jeugdopleiding van de gele onderzeeër hebben doorlopen. Een echte kans was er in de eerste helft te noteren. Nadat Edinson Cavani doorhaalde op oud-Ajax-plaaggeest Dani Parejo kon oud-Feyenoord-plaaggeest Clément Turpin weinig anders dan een vrije trap toekennen aan de ‘thuisploeg’.

Moreno topscorer
Vanaf een meter of 35 zorgde de architect uit het Madrileense Coslada met een afgemeten voorzet ervoor dat Gerard Moreno zijn zevende doelpunt van dit Europa League-seizoen kon maken. De 29-jarige Spanjaard liep weg bij Luke Shaw en ontdeed zich van Victor Lindelöf, die probeerde de rek in zijn shirt tot het maximum uittestte. Met een niet al te harde inzet verschalkte de Spaanse spits landgenoot David de Gea, om zichzelf daarmee te kronen tot topscorer van de Europa League met zeven doelpunten.

Na rust moest de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer zijn favorietenrol waarmaken om de tweede Europa League in vier jaar te winnen. Met een beetje toeval was het publiekslieveling Cavani die zorgde voor de gelijkmaker. Een corner werd weggewerkt en kwam terecht bij Marcus Rashford. The Prince of England probeerde met een schot van een meter of dertig na 55 minuten voor een gelijkmaker te zorgen. Uiteindelijk werd zijn schot vorstelijk onthaald toen zijn inzet via Scott McTominay voor de voeten kwam van El Matador. De Uruguayaanse spits benutte het buitenkansje van dichtbij: 1-1.

Saaiste verlenging ooit
United had vervolgens de overhand. Via een kopbal van Cavani en een omgelegde mogelijkheid voor Rashford hadden de Engelsen de voorsprong binnen moeten hengelen. Villarreal bleef compact spelen en de hield de hoop op een uitbraak, maar eigenlijk bleef de formatie van Emery vooral bezig met tegenhouden. Een uitbraak kwam er zelden. Maar omdat er ook amper kansen werden weggegeven, bleef El Submarino Amarillo hopen op de eerste Europese prijs voor de kleinste stad ooit, waarmee de club het record van het KV Mechelen van Aad de Mos af zou pakken. In de verlenging viel vervolgens geen enkele noemenswaardige kans te noteren. Hoogtepunt was wat dat betreft dat beide ploegen in de 122ste minuut alleen nog wisselden met het oog op de te nemen penalty's. Donny van de Beek bleek ook daarbij niet hoog genoeg op het lijstje te staan om dit seizoen onderdeel uit te maken van Manchester United.

Vrij veel pingels
Als topscorer van het toernooi was het aan Moreno om de eerste penalty binnen te schieten: 1-0. Juan Mata, in de slotfase wel het veld binnengekomen, zorgde met de eerste voor United voor 1-1. Late invaller Raba maakte er namens Villarreal vervolgens 2-1 van. Waarna Alex Telles, de laatste invaller in de 123ste minuut, ook geen fout maakte: 2-2. Paco Alcácer zorgde voor de Spanjaarden vervolgens vor de 3-2, al raakte De Gea zijn pingel wel. Penaltyspecialist Bruno Fernandes zorgde vervolgens zonder zijn traditionele huppel voor de 3-3. Oud-Liverpool-speler Alberto Moreno maakte tegen de voormalig aartsvijand ook geen fout: 4-3. Rashford maakte er vervolgens 4-4 van, waardoor elke misser fataal kon zijn. Parejo maakte ook zijn penalty: 5-4. Ook Cavani scoorde vervolgens: 5-5. Moi Gómez maakte de eerste sudden death-strafschop: 6-5. Fred, die verrassend op de bank begon, maakte er daarna 6-6 van. Wereldkampioen Raúl Albiol maakte er simpel 7-6 van. Ook Daniel James scoorde vanaf elf meter: 7-7. De achtste nemer bij Villarreal, Francis Coquelin, nam vervolgens de beste. Stijf in de kruising zorgde hij voor 8-7. United-back Luke Shaw nam daarna een matige pingel, maar hij zat wel omdat Rulli niet kon keren: 8-8. Mario Gaspar maakte er daarna 9-8 van ondanks dat De Gea er wel aan zat bij zijn inzet. Invaller Axel Tuanzebe zorgde daarna voor 9-9. Pau Torres was vervolgens de laatste veldspeler bij Villarreal die een pingel moest trappen en dat deed hij naar behoren: 10-9. Lindelöf schoot daarna ook raak waardoor het woord aan de keeper was: 10-10. Ook Villearreal-doelman Rulli schoot vervolgens snoeihard binnen: 11-10. Collega De Gea deed vervolgens niet hetzelfde, waardoor de hoofdprijs naar de provincieclub uit Oost-Spanje gaat.