<
>
2020-21 KNVB Beker, Finale
  • Ryan Gravenberch (23')
  • David Neres (90'+1')
  • Loïs Openda (30')
  • Jacob Rasmussen (86')

Neres schiet Ajax naar twintigste beker in clubhistorie

Voor de twintigste keer in de clubhistorie heeft Ajax de TOTO KNVB Beker gewonnen. Dankzij een late treffer van invaller David Neres trokken de Amsterdammers de winst naar zich toe: 2-1. Erik ten Hag is daarmee de derde Ajax-trainer na Rinus Michels en Johan die Cruijff de KNVB Beker vaker dan een keer heeft gewonnen.

Vitesse had in het eerste kwartier het beste van het spel en was gevaarlijk via Oussama Tannane, Armando Broja en Loïs Openda. Ryan Gravenberch, veelbekritiseerd na zijn optreden in Rome, opende de score na 23 minuten. Davy Klaassen werd vrijgespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied en gaf de bal voor. Doordat de bal door een aantal Vitesse-spelers werd getoucheerd kwam de bal perfect voor de 18-jarige middenvelder. Met zijn linker haalde Gravenberch snoeihard uit en liet daarmee Remko Pasveer kansloos: 1-0.

Ajax drukte vervolgens om de score te verdubbelen, maar slaagde daar niet in. Vervolgens was het Vitesse dat na een half uur op gelijke hoogte kwam. Broja werd in de diepte gestuurd en was Lisandro Martínez te snel af in de sprint. Met zijn bal vond hij Openda vrij voor doel en de Belg maakte zijn derde van dit bekertoernooi. Openda leek zichzelf te blesseren bij het doelpunt, maar kon voor Vitesse gelukkig door. Nog voor rust verloren de Arnhemmers wel Eli Dasa. De Israëliër moest zich in de rust laten vervangen door Alois Oroz.

Van het eerste gedeelte van de tweede helft zal weinig actie de samenvatting halen. Ajax probeerde af en toe wat via Dusan Tadic, Sébastien Haller of Antony, maar dat was allemaal weinig schokkends. Vitesse bleek ook niet bij machte om het niveau van het eerste kwartier van de eerste helft te evenaren. Wat dat betreft was het een echte finale, waarin goed voetbal vaak niet voorkomt. Terwijl er weinig kansen kwamen, was er een rode kaart voor Vitesse voor nodig om het duel echt open te breken. Jacob Rasmussen haalde Antony in de 86ste minuut neer aan de zijlijn met een hoge tackle. Voor Björn Kuipers weinig andere keuze dan een rode kaart te geven.

David Neres was vervolgens de vervanger van Antony en hij liet zich zien. Nadat de bal werd doorgekopt door Haller was het de Braziliaan de de bal in de 91ste minuut in de verre hoek schoot. Vitesse kreeg vervolgens nog een kans via Riechedly Bazoer, maar Maarten Stekelenburg pakte zijn vrije trap.