Droom Jong Oranje spat uiteen, Duitsland veel te sterk in halve finale

Na de stunt van Jong Oranje tegen de torenhoge titelfavoriet Jong Frankrijk in de kwartfinale van het EK, liep de Oranjekoorts in Nederland nog voor het grote Europees Kampioenschap hoog op. Maar in de halve finale had Jong Duitsland nog geen tien minuten nodig om de zeepbel door te prikken. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de Duitsers.

Bondscoach Erwin van de Looi koos voor dezelfde 11 namen als tegen Frankrijk. Dus met Perr Schuurs (die wat last had van een blaar) en Tyrell Malacia (pijntje). Maar waar Jong Oranje in de kwartfinale naar voren trok, nu niets van dat alles. De Duitsers overrompelden het jonge Nederlands elftal. Een ongekende bliksemstart. Precies 29 seconden had de Mini Mannschaft nodig om de voorsprong te pakken, na een beeldschone aanval, dat wel. Met 1x raken staken de jonge Duitsers in no time het veld over. De voorzet met buitenkantje voet van Lukas Nmecha was heerlijk en op maat bovendien. Florian Wirtz hoefde alleen maar zijn dure voet ertegenaan te zetten.

Wirtz, ooit 't oogappeltje van Peter Bosz, geldt als de nieuwe Havertz, over dure voeten gesproken. Beide opgeklommen in de jeugdopleiding van Leverkusen. En ook deze Wirtz kan voetballen. Dat bewees hij 7 minuten later opnieuw. Hij zette Sven Botman, die het heel moeilijk had, te kijk. En schoot uit de draai de 2-0 binnen. Een enorme dreun voor Jong Oranje, dat tegen de Fransen nog zoveel zelfvertrouwen had getankt. Binnen de 20 minuten had ’t al 3-0, schluss en vorbei kunnen zijn toen Mërgim Berisha een vrije trap op de paal knalde. Na een half uur had ook Wirtz opnieuw toe kunnen slaan. Nu lag Justin Bijlow in de weg. Tussendoor noteerde we ’t eerste kansje voor ons. Justin Kluivert schoot precies op doelman Finn Dahmen.

In de tweede helft leek het een herhaling van zetten. Opnieuw was het Berisha, de spits van Red Bull Salzburg, die Jong Oranje in leven hield. Na een uurtje loste hij een verwoestend schot, waarna de bal naast Bijlow op de paal knalde. Secondes later kopte hij op de andere paal. Het was wachten op de genadeklap. Maar die bleef uit.

En zo was Jong Oranje in de 67ste miuut ineens terug in de wedstrijd, toen de bal na een vrije trap uit het niets voor de voeten van Schuurs belandde. De verdediger, een van de betere bij Jong Oranje, schoot pardoes binnen, 1-2. Een toevalstreffer en de hoop terug in de Oranje harten. Zou het dan toch? De huiskamers sprongen al op toen Boadu de 2-2 maakte en voor een geweldige ontsnapping zorgde. Maar… Buitenspel. Dus is de droom voorbij. Jong Oranje sneuvelt op de drempel van de finale, na die vroeg Duitse dreun.