<
>
2022 FIFA World Cup Qualifying - UEFA, Groepsfase
  • Burak Yilmaz (15', 34' PEN, 81')
  • Hakan Calhanoglu (46')
  • Davy Klaassen (75')
  • Luuk de Jong (76')

Oranje dramatisch onderuit tegen Turkije

Pro Shots

Het Nederlands elftal is het kwalificatietoernooi voor het WK in Qatar met een nederlaag begonnen. Oranje verloor het uitduel met Turkije (4-2), na een achterstand van 3-0.

Burak Yilmaz was de grote plaaggeest van Oranje, dat zaterdag tegen Letland speelt en voor dinsdag een uitduel met Gibraltar op het programma heeft staan. De spits van Lille scoorde driemaal. De 35-jarige Yilmaz schoot in de 15e minuut raak via het lichaam van Matthijs de Ligt. Hij benutte in de 34e minuut een strafschop, na een overtreding van Donyell Malen op Okay Yokusku.

Kleine opleving

Even leek een inhaalrace mogelijk, maar in de eerste minuut van de tweede helft kreeg Hakan Çalhanoglu alle ruimte om uit te halen (3-0). De Boer reageerde en bracht onder meer Davy Klaassen en Luuk de Jong in de ploeg. Klaassen tekende in de 75e minuut voor 3-1 en Luuk de Jong maakte een minuut later de 3-2. Even deed Oranje weer mee, totdat Yilmaz een vrije trap verzilverde. Memphis Depay miste in blessuretijd nog een strafschop voor Nederland.

Oranje miste een videoscheidsrechter in een leeg Atatürk Olympisch Stadion. De Ligt dacht even voor rust dat zijn inzet de doellijn passeerde. En even voor de 1-0 claimde Oranje vergeefs een penalty omdat er hands zou zijn gemaakt. Bij duels in de WK-kwalificatie zijn er echter geen videoscheidsrechters actief.

Meteen in achtervolging

Nederland heeft in de resterende negen kwalificatieduels nog alle kans om de achterstand goed te maken. Maar het fletse spel van zijn ploeg zal bondscoach Frank de Boer zorgen baren. Oranje was in de Turkse metropool geen schim van de ploeg die onder de vertrokken Ronald Koeman weer aansluiting met de Europese top wist te vinden.