<
>
2022 FIFA World Cup Qualifying - UEFA, Groepsfase
  • Steven Berghuis (41')
  • Luuk de Jong (55')
  • Memphis Depay (61', 88')
  • Georginio Wijnaldum (62')
  • Donyell Malen (64')
  • Donny van de Beek (85')

Oranje na moeizame start naar zevenklapper op Gibraltar, blessuredrama Blind

ANP

Het Nederlands elftal heeft na een zeer moeizame start met ruim verschil gewonnen van Gibraltar. Na een helft stond het pas 1-0 voor Nederland, maar na rust bouwde Oranje de voorsprong uit naar een zeer acceptabele zege: 7-0. Het is de grootste uitoverwinning van Nederland sinds 1993.

Daarmee komt het Nederlands elftal niet alleen op 1 punt van koploper Turkije, dat niet won van Letland (3-3), maar werkte het ook aan het doelsaldo. Voor Daley Blind eindigde het duel vroegtijdig, de verdediger moet vrezen voor een zware knieblessure.

'Reus' van Gibraltar

In de eerste helft imponeerde Oranje, dat met dezelfde elf spelers aantrad als tegen Letland (2-0 zege), geen moment. Met stroperig aanvalsspel werd de defensie van Gibraltar niet vaak uit elkaar gespeeld. En als dat gebeurde, was doelman Dayle Coleing een grote sta in de weg.

De boomlange 'Reus van Gibraltar' wierp zich onverschrokken voor Memphis Depay en keerde knap een inzet van Georginio Wijnaldum. Pas bij een goed geplaatst schot van Steven Berghuis, die de bal toevallig voor zijn voeten kreeg, was Coleing wel kansloos: 1-0 voor Oranje.

Blessuredrama Blind

Ook de start na rust, met Ryan Gravenberch voor Denzel Dumfries, was nog niet veelbelovend. Matthijs de Ligt en Daley Blind moesten de doorgebroken Tjay de Barr zelfs van scoren houden. Blind moest het moment bekopen met een zware blessure, na een wilde actie van spits De Barr verdraaide de Ajax-verdediger op hele nare wijze zijn knie en enkel. Blind moest op een brancard het veld af. Na afloop werd duidelijk dat het waarschijnlijk om een enkelblessure gaat bij de verdediger.

Doelpuntengolf Oranje

Bondscoach Frank de Boer koos voor aanvaller Donyell Malen als vervanger van Blind. Ondanks dat Malen geen doorslaggevende rol speelde tijdens zijn invalbeurt, ging het hem en Gravenberch voor verdedigers Dumfries en Blind wel lopen bij Oranje. Binnen een tijdsbestek van 10 minuten scoorden Luuk de Jong, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Malen zelf.

De Jong liep bij de eerste paal een lage voorzet van Berghuis binnen, Depay scoorde met een van richting veranderde vrije trap, Wijnaldum met links uit de rebound na een eigen doelpoging en Malen na een vlotlopende aanval.

Daarna stokte de productie van het Nederlands elftal even, maar na het uitvallen van doelman Coleing zorgde invaller Donny van de Beek in de slotfase alsnog voor de 6-0 en Depay voor de 7-0 na een voortreffelijke actie van Owen Wijndal.

Oranje stijgt in poule G

Nederland doet met de zege goede zaken in de strijd om een ticket voor het WK in Qatar. Oranje stijgt naar plaats 2 in groep G met nog slechts 1 punt achterstand op Turkije en op gelijke hoogte met Montenegro, dat verloor van Noorwegen. Het Nederlands elftal heeft net als Noorwegen en Montenegro 6 punten na 3 duels, maar een veel beter doelsaldo.