<
>
2022 WK 2022 Kwalificatie - UEFA, Groepsfase
  • Steven Bergwijn (84')
  • Memphis Depay (90'+1')

Oranje verslaat Noorwegen in slotfase en gaat naar het WK in Qatar

Pro Shots

Oranje is er na een zege op Noorwegen in geslaagd om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Qatar volgend jaar. In een traag duel deed Nederland in de slotfase wat het moest doen: 2-0. Een knal in de kruising van Steven Bergwijn laat in de wedstrijd deed de Noren de das om. Pas toen ging Noorwegen naar voren, maar in de counter gunde Bergwijn ook een goal aan Memphis Depay. De Noren maken geen kans meer op een WK-ticket, want Turkije heeft zich dankzij een zege op Montenegro (1-2) geplaatst voor de play-offs.

Als Oranje aan het WK in Qatar begint, is het acht jaar geleden dat Nederland voor het laatst deelnam aan een wereldkampioenschap. Ook onder leiding van Louis van Gaal haalde Nederland in Brazilië toen de bronzen plak. Nederland mistte vervolgens het hoofdtoernooi in Rusland in 2018. 21 november 2022 gaat het WK in Qatar van start.

Cillessen maakt rentree

De belangrijkste knoop die Louis van Gaal voor de wedstrijd moest doorhakken, was wie er op doel stond. Jasper Cillessen keerde na meer dan één jaar terug onder de lat. Op de rechtsbuitenpositie mocht Steven Bergwijn zich laten zien ten koste van Donyell Malen. Matthijs de Ligt verving de geblesseerde Stefan de Vrij. De bondscoach volgde de wedstrijd vanuit een skybox in De Kuip vanwege een breukje in zijn heup. Hij gaf aanwijzingen door belcontact met assistent-trainer Henk Fraser te houden.

Na de enorme deceptie tegen Montenegro (2-2) speelde Oranje extreem voorzichtig tegen Noorwegen. Nederland hoefde niet per se met een 0-0 stand, maar nam wel een voorzichtig initiatief. Een kopbal van Memphis Depay bleef lang het enige wapenfeit. Na 25 minuten kreeg Arnaut Danjuma het op zijn heupen, maar zijn schuiver ging net voorlangs.

Memphis produceerde nog een volley van afstand, maar het spel bleef uiterst tam. Expected goals voor rust: 0.7. De laagste score sinds de wedstrijd tegen Tsjechië in de achtste finales van het EK (0.04). De Noren wisten in de eerste helft niets te creëren.

Bergwijn goudhaantje

Na rust kropen de Noren iets meer uit hun schulp, maar grote kansen leverde het niet op. Pas na 65 minuten kon Oranje weer iets brengen. Danjuma schoot na een voorzet van Bergwijn ruim over. Het baltempo ging ook niet omhoog, waardoor het geen moment enerverend werd in de lege Kuip. Memphis kreeg de kans op de openingstreffer, maar faalde in twee instanties.

Steven Bergwijn werd uiteindelijk het goudhaantje. Op aangeven van Danjuma peerde hij de bal in de kruising. In de slotfase rende Bergwijn vrij op het doel af en gunde hij de bal aan Memphis, die simpel binnentikte: 2-0. De zege levert dus deelname aan het WK op, de laatste klus van Louis van Gaal.