<
>
2020-21 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Christian Kum (51')
  • Jurgen Ekkelenkamp (12', 57')
  • Lassina Traoré (17', 32', 54', 65', 87')
  • Dusan Tadic (44')
  • Antony (55')
  • Daley Blind (59')
  • Klaas-Jan Huntelaar (74' PEN, 76')
  • Lisandro Martínez (78')

Ajax schrijft historie bij VVV: 0-13

Pro Shots

Ajax heeft op bezoek bij VVV-Venlo geschiedenis geschreven door de grootste Eredivisiezege ooit te boeken. In De Koel waren de Amsterdammers in een krankzinnige wedstrijd met liefst 0-13 te sterk, waarmee het eigen record van 12-1 tegen Vitesse uit 1972 uit de boeken werd geschreven. Nooit eerder won een Eredivisie-ploeg met een dusdanig grote marge.

Met rust leidde Ajax al met 0-4 door doelpunten van Jurgen Ekkelenkamp, Dusan Tadic en twee van Lassina Traoré. De Amsterdammers sneden met speels gemak door de Venlose defensie, iets wat na de rust in overtreffende trap kinderlijk eenvoudig werd herhaald.

Rood Kum helpt Ajax verder
De snelle rode kaart van Christian Kum speelde hierin een grote rol. De VVV-verdediger torpedeerde Ajacied Antony en mocht na ingrijpen van de VAR vroegtijdig gaan douchen. Ajax verdubbelde vervolgens in vier minuten tijd de voorsprong van 0-4 naar 0-8 door doelpunten van Traoré, Antony, Ekkelenkamp en Daley Blind.

Hongerig Ajax vestigt record
Maar daarmee was doelpuntenhonger van Ajax nog lang niet gestild. Het eigen record uit 1972 kwam in zicht en dat leek als een rode lap op een stier te werken bij de ploeg van Erik ten Hag. Traoré zorgde voor de 0-9, waarna Ten Hag met Klaas Jan Huntelaar, Zakaria Labyad en Edson Álvarez drie verse krachten binnen de lijnen bracht.

Dit zorgde voor nieuwe energie, waarna Ajax dus nog verder uitliep. Huntelaar kreeg vanaf de penaltystip de eer om de dubbele cijfers op het scorebord te zetten en faalde daarin niet. Kort erna zorgde de invaller ook voor 0-11, waarna het slotakkoord aan Lisandro Martínez en wederom Traoré was: 0-13. Daarmee werd Traoré de eerste Ajacied met vijf doelpunten in een Eredivisie-duel sinds Marco van Basten in 1985, die er toen zes maakte.

Toevallig genoeg was PSV op de dag af tien jaar geleden de laatste club die tien keer scoorde in de Eredivisie. Destijds was Feyenoord het slachtoffer: 10-0.