<
>
2020-21 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Myron Boadu (4')
  • Dario Dumic (22' OG)
  • Joel Drommel (34' OG)
  • Teun Koopmeiners (78')
  • Albert Gudmundsson (40' OG)

AZ langs FC Twente in historisch eigen doelpunt-duel

Pro Shots

AZ tegen FC Twente gaat de boeken in als duel met een record aan eigen doelpunten. Alleen in de eerste helft waren er al drie te noteren, een Eredivisie-record. Twee eigen goals waren er namens FC Twente en een van de thuisploeg. Uiteindelijk won de ploeg van Pascal Jansen met 4-1. De ploeg uit Alkmaar nadert daardoor PSV tot op twee punten, wat de topper AZ-PSV van volgende week extra spannend kan maken.

AZ speelde fris en met een enorme drive naar voren. De ploeg van Ron Jans kon daar in de eerste helft maar weinig tegenover brengen. Queensy Menig kreeg een kans, maar voor de rest was het de thuisploeg wat de klok sloeg.

Na vier minuten betaalde het goede spel van AZ zich al uit. Calvin Stengs werd knap vrijgespeeld doordat Timo Letschert goed opstoomde, waarna Stengs spits Myron Boadu aanspeelde. De aanvaller maakte vrij voor goal zijn zesde doelpunt in vier wedstrijden.

Eigen doelpunt-fiasco

Vervolgens begon het feest van de eigen doelpunten, waarbij de eerste hoofdrol was weggelegd voor Dario Dumic. De verdediger probeerde een goede pass van Stengs weg te werken voordat Boadu erbij kon, maar werkte daardoor de bal ongelukkig in eigen doelpunt: 2-0.

Dat slechte voorbeeld werd in de 34ste minuut gevolgd door zijn doelman. Joël Drommel - deze week nog persoonlijk rondgekomen met PSV - zag dat Teun Koopmeiners een vrije trap nam nagenoeg vanaf de achterlijn. De keeper kreeg de bal van de AZ-aanvoerder niet onder controle waarna ook deze in zijn eigen doel belandde: 3-0.

FC Twente deed vervolgens wat terug al was daar het been van AZ-aanvaller Albert Gudmundsson voor nodig. De uitploeg kreeg na 40 minuten een hoekschop die richting Twente-speler Jesse Bosch leek te gaan. De IJslander probeerde Bosch van het scoren te houden, maar zag de bal vervolgens in eigen goal vliegen: 3-1.

Historische statistiek

Een keer eerder waren er drie eigen goals in een Eredivisie-wedstrijd. PSV won op 14 oktober 1989 met 8-1 van MVV, waarbij de ploeg uit Maastricht driemaal een bal in eigen doel schoot.

Na rust hoefde AZ niet echt meer aan te vallen, en wist de ploeg van Jans ook amper kansen te forceren. Gescoord werd er nog wel. Na 78 minuten speelde Jesper Karlsson met een schitterend hakje Koopmeiners vrij, die genadeloos uithaalde: 4-1. Een goal van Stengs werd later nog afgekeurd vanwege buitenspel.

AZ komt op na 26 speelrondes op 52 punten en heeft daarmee een achterstand van twee punten op PSV, dat dit seizoen 25 keer in actie kwam en morgen in Eindhoven Feyenoord ontvangt. Volgende week komt PSV op bezoek in Alkmaar.