<
>
2020-21 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Albert Gudmundsson (72')
  • Teun Koopmeiners (5')

AZ wint in Tilburg ondanks rode kaart na vijf minuten

Pro Shots

Willem II stond 85 minuten met een man meer op het veld tegen AZ, maar slaagde er niet in om die meerderheid om te zetten in een goed resultaat. AZ kwam in de tweede helft op voorsprong via Albert Gudmundsson en gaf die vervolgens niet meer weg: 0-1.

Na vier minuten en 32 seconden kwam AZ met tien man te staan. Aanvoerder Teun Koopmeiners miste op het jeugd EK de laatste wedstrijd vanwege een schorsing en kreeg nu weer een kaart: een rode. Hij haalde door op Vangelis Pavlidis en kreeg van arbiter Blom de rode kaart voorgeschoteld. Een record in de clubgeschiedenis, want nooit kreeg een speler van AZ zo snel in een wedstrijd een rode kaart.

Willem II kansloos

Willem II speelde zodoende 85 minuten lang met een man meer, maar dat was nauwelijks te zien in het spelbeeld. AZ domineerde nog steeds in balbezit en kreeg ook verreweg de meeste kansen. Alleen in het laatste kwartier van de eerste helft waren de Tricolores dominant, maar dat werd niet omgezet in goede doelpogingen.

AZ kreeg zo de indruk dat er ook met tien man gewoon voor de winst kon worden gestreden. De ploeg van Pascal Jansen miste Calvin Stengs en diens vervanger Dani de Wit was eigenlijk de enige die geen goed niveau haalde bij de uitploeg. Desondanks kreeg AZ kansen om de score te openen. Iets wat laat in de tweede helft gebeurde.

Geweldige Gudmundsson

Jonas Svensson deed met een uiterste krachtsinspanning er alles aan om de bal in de 64ste minuut binnen te houden, waarna Gudmundsson de bal in het doel van Arijanet Muric schoot. De VAR constateerde uiteindelijke dat de Noorse back de bal niet binnen de lijnen had gehouden, waarna deze treffer - nadat er eerder ook al een van Myron Boadu door buitenspel niet werd toegekend - ook werd afgekeurd.

8 minuten later was het wel raak. Jesper Karlsson brak door aan de rechterkant van het veld en schoot de bal in de verre hoek. Muric kon keren, waarna de bal voor de voeten kwam van de uitstekend spelende Gudmundsson. De IJslander tikte zo zijn vijfde van het seizoen binnen.

AZ klimt zo over PSV heen op de ranglijst. De ploeg van Jansen kan zo zijn concurrent PSV voor positie twee op de vrije zondag bekijken. De Eindhovenaren hebben een iets beter doelsaldo en kunnen bij een overwinning tegen Heracles weer op plek twee komen.