<
>
2020-21 Eredivisie, Regulier seizoen
  • Bart Van Hintum (28')
  • Alessio da Cruz (52', 62')
  • Paulos Abraham (81')

Groningen sprankelt bij kunstgrasdebuut Arjen Robben

Pro Shots

Het beste nieuws kwam al vrij vroeg in de ochtend binnen: Arjen Robben start in de basis. De 37-jarige aanvaller begon zo voor de tweede keer dit seizoen aan het begin van een Eredivisie-wedstrijd en dat terwijl er vooraf werd gesuggereerd dat Robben wellicht helemaal niet mee zou doen. Hij hielp FC Groningen met twee assists langs FC Emmen, dat daardoor serieus moet vrezen voor degradatie: 0-4.

De wedstrijd was nog geen 30 seconden oud of Robben dartelde met de bal aan de voet drie Emmen-spelers voorbij. Met een klassieke Robben-actie was daarmee de openingstreffer meteen heel dichtbij. Het bleek een startschot voor veel meer bij het eerste competitieduel van de vedette op kunstgras.

Kopbal Van Hintum
De openingsfase was sowieso attractief te noemen. Mo el Hankouri was dichtbij de openingstreffer, maar zag zijn schot uiteenspatten op de lat na een paar minuten. Namens Emmen was het Sergio Peña die de ploeg, dat de punten zo hard nodig heeft, op voorsprong kon brengen. Bart van Hintum kopte de uitploeg na 28 minuten uiteindelijk op voorsprong. De linksback kopte een vrije trap van Ramon Pascal Lundqvist achter FC Emmen-doelman Michael Verrips.

Groningen liet het na om die voorsprong voor de rust te verdubbelen. Robben, die ook na rust gewoon nog in het veld stond, was aangever op de 0-2 na rust. De linkspoot nam een vrije trap aan de zijkant hard en laag over de grond en daarmee speelde hij Alessio Da Cruz knap vrij. De spits maakte zo zijn derde doelpunt van het seizoen. Voor Robben was het zijn eerste assist in de de Eredivisie sinds 31 januari 2004, toen hij namens PSV een assist gaf tegen Vitesse.

Nog een assist Robben
Een paar minuten later kon Groningen al op 0-3 komen, maar Glenn Bijl verzon een nieuwe manier om de bal uit te verdedigen. De rechtsback kopte een bal via de onderkant van zijn eigen lat terug het veld in, waar Ahmed el Messaoudi anders kon zorgen voor de derde Groningse treffer. Die derde treffer kwam er wel en weer was Robben aangever op Da Cruz. Met een slimme steekpass zette hij de huurling van Parma vrij voor Verrips en weer schoot hij hem raak. Alle aandacht ging uit naar de oudste speler ooit met twee assists in een Eredivisieduel, die als een kind zo blij was met zijn assists.

Na tachtig minuten verliet de aanvoerder van Groningen het veld. Twee minuten later was het 0-4 nadat Paulos Abraham een geweldige lange bal van Ko Itakura, die de hele wedstrijd intensief werd gecoacht door Danny Buijs, in het Emmen-net schoot.

Nagenoeg zeker van play-offs
Met een verschil van zes punten plus een beter doelsaldo op de nummer negen van de ranglijst kan vrijwel niets Groningen de play-offs nog weerstaan. Het gat met nummer zes FC Utrecht is na zondag nog twee punten. De kans is groot dat beide clubs elkaar treffen in de eerste play-off in de strijd om een ticket in de voorronde van de Conference League. De nummer zes van de competitie speelt de eerste play-off dan thuis.

FC Emmen zal met argusogen kijken naar de concurrentie. ADO Den Haag komt nog in actie tegen PEC Zwolle en bij winst voor de ploeg uit Den Haag kan het verschil tussen de hekkensluiter en Emmen nog maar twee punten worden.