<
>
2020-22 UEFA Nations League, Groepsfase

Zwak Oranje niet langs Bosnië

Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft voor de tweede keer op rij punten verspeeld in de Nations League. De uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina eindigde in 0-0. Vorige maand verloor Oranje in Amsterdam al van Italië (0-1).

Nederland creëerde in Zenica in de eerste helft slechts één kans. Na rust bleef gevaar ook lang uit van het elftal van Frank de Boer, die woensdag debuteerde als bondscoach met een nederlaag tegen Mexico (0-1). Met het inbrengen van Steven Berghuis nam de druk op het doel van Bosnië in de laatste 20 minuten toe. Luuk de Jong was dicht bij een doelpunt en ook Frenkie de Jong was twee keer kansrijk. In blessuretijd schoot Ryan Babel de bal hard naast.

Frenkie de Jong beloofde in aanloop naar het duel met Bosnië en Herzegovina "dat de magie van Oranje nog niet verdwenen was". Een magische avond werd het echter niet in Zenica, maar De Jong hield de moed erin. "Wij zijn ook niet blij, want we hebben drie keer op een rij niet gewonnen. Maar we moeten er niet een te groot ding van maken. De teamspirit is er nog en het zijn nog altijd dezelfde spelers. Het is beter dat het nu gebeurt dan op een eindtoernooi", zei De Jong voor de camera van de NOS.

Het gelijkspel leidde tot teleurstelling bij aanvoerder Virgil van Dijk. "Als Oranje zijnde horen we hier te winnen", zei Van Dijk bij de NOS. "In de eerste helft lag het tempo te laag, we konden er daardoor niet doorheen komen. Dat hadden we veel beter moeten doen", zei Van Dijk. "In de tweede helft was de organisatie wat beter, de bal ging wat sneller en we creëerden wat meer druk. Maar we kwamen niet echt tot grote kansen. We zullen het beter moeten doen. Want we hadden hier zeker moeten winnen."

Woensdag wacht in Bergamo een duel met Italië, de koploper in de groep die vorige maand met 1-0 won in Amsterdam. Van Dijk: "We hebben vorig jaar gemerkt hoe mooi het spelen in de Nations League is. Dat willen we weer. We hebben, zo vind ik, een geweldige selectie met heel veel spelers die op topniveau spelen. Natuurlijk is de druk van buitenaf hoger, maar dat is iets waarvan je alleen maar moet genieten."

Marten de Roon kan woensdag niet meedoen tegen Italië. Hij stond op scherp, kreeg geel en is dus geschorst. De wedstrijd tegen de Azzurri is in het stadion van Atalanta Bergamo, de club waar De Roon voetbalt.

Oranje heeft na drie wedstrijden 4 punten in groep 1 van de A-divisie. Nederland maakte in de laatste vier interlands slechts één doelpunt, vorige maand tegen Polen.