<
>
2020 UEFA Europees Kampioenschap, Groepsfase
  • Patrik Schick (42', 52')

Effectief Tsjechië wint dankzij twee goals Schick van Schotland

Patrik Schick Pro Shots

Tsjechië heeft Schotland in zijn eerste groepswedstrijd op het EK een bittere nederlaag bezorgd. De ploeg van bondscoach Jaroslav Silhavy won in Glasgow met 2-0. Patrik Schick was de grote held op het veld. De spits maakte beide goals voor Tsjechië, dat door de zege ook de leiding neemt in groep D.

De Schotten, uiteraard luid aangemoedigd door de 12.000 toeschouwers in het grote stadion Hampden Park, maakten na 23 jaar hun rentree op een EK. Ze waren in de eerste helft iets beter. Het overwicht leidde niet tot een doelpunt, ook al was aanvoerder Andy Robertson dichtbij. De sterke speler van Liverpool kwam helemaal vrij voor het Tsjechische doel en haalde uit, maar de alerte keeper Tomas Vaclik tikte met zijn vingertoppen nog net de bal over de lat.

Op slag van rust sloeg Schick voor de eerste keer toe. De spits van Bayer Leverkusen kopte uit een voorzet vanaf de rechterkant raak. Schotland had bij het begin van de tweede helft de gelijkmaker bijna te pakken, maar verdediger Jack Hendry mikte de bal op de lat. Vrijwel direct daarna maakte Schick zijn tweede goal voor Tsjechië. Hij zag de Schotse doelman David Marshall veel te ver voor zijn doel staan en krulde vanaf de middellijn de bal over de keeper in het doel.

De aangeslagen thuisploeg bleef jagen op een doelpunt, maar de Schotten gingen vaak slordig om met de kansen en zagen ook keeper Vaclik van Tsjechië steeds in de weg staan. Lyndon Dykes had de beste mogelijkheid, maar zijn bal stuitte op het uitgestoken been van Vaclik.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.