<
>
2020 UEFA Europees Kampioenschap, Groepsfase
  • Nikola Vlasic (17')
  • Luka Modric (62')
  • Ivan Perisic (77')
  • Callum McGregor (42')

Kroatië wint ruim van Schotland en is door

Pro Shots

Kroatië heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van het EK. Dat deden ze door de laatste wedstrijd in Groep D met 3-1 te winnen van Schotland. In de eerste helft scoorde Vlašić voor Kroatië en McGregor voor Schotland. In de tweede helft gaven de individuele kwaliteiten van Kroatië uiteindelijk de doorslag en wonnen ze door doelpunten van Modrić en Perišić. Omdat Engeland in de andere wedstrijd met 1-0 won van Tsjechië, eindigen de Kroaten als tweede in de poule en zijn ze door naar de achtste finales.

'op z'n Schots'

Schotland begon de wedstrijd zonder Billy Gilmour, die gister positief testte op corona. De 20-jarige middenvelder was nog man van de wedstrijd tegen Engeland. De Schotten leken hem echter niet te missen en vlogen er vanaf het begin 'op z'n Schots' bovenop. Dat leidde al snel tot twee mogelijkheden voor Che Adams. De spits van Southampton kreeg de bal er echter in beide instanties niet in.

Kroatië grossierde in het begin vooral in balverlies, tot de zeventiende minuut. Ivan Perišić kopte een hoge bal goed terug op de aanstormende Nikola Vlašić, die de bal vervolgens knap achter Schotland-goalie David Marshall schoot.

Het was daarna even tien minuten stil in het normaal zo luidruchtige Hampden Park. Op goede afstandsschot van Luca Modrić na gebeurde er even niet veel.

In de 42ste minuut kon de ‘Tartan Army’ eindelijk weer lawaai maken. De verdediging van Kroatië kon de bal niet wegkrijgen en Callum McGregor stond op de rand van het strafschopgebied klaar om de bal met een droge schuiver binnen te schieten: 1-1. Het is het eerste doelpunt van de Schotten op dit EK.

Tweede helft

De 1-1 tussenstand betekende voor beide landen uitschakeling. Een scenario dat Kroatië, verliezend WK-finalist in 2018, niet aanstond. Zij zochten daarom meteen na de pauze de aanval. Kroatië-back Josko Gvardiol kreeg direct na de rust een dot van een kans, maar kon de bal niet goed controleren waardoor Marshall redding kon brengen.

Natuurlijk wilde Schotland ook door. Zij hebben zich nog nooit geplaatst voor de knock-outfase van een eindtoernooi en wilden geschiedenis schrijven. Ook zij gingen direct in de aanval en ook zij kwamen dichtbij. Een heerlijke voorzet van de linkerkant werd bij de tweede paal net niet goed ingeschoten door de inlopende John McGinn.

Kroatië heeft echter iets dat Schotland niet heeft: een gouden bal winnaar in het team. Uitgerekend hij maakte in de 62ste minuut een heerlijke goal. Modrić kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot met de buitenkant van de rechterschoen de bal schitterend in de verre hoek.

De Schotten gingen alles-of-niets spelen, maar werden niet echt gevaarlijk. Perišić besliste uiteindelijk in de 77ste minuut het duel, door een corner binnen te knikken.