<
>
2020 UEFA Europees Kampioenschap, 8e finales
  • Federico Chiesa (95')
  • Matteo Pessina (105')
  • Sasa Kalajdzic (114')

Onherkenbaar Italië in verlenging langs taaie Oostenrijkers

Pro Shots

Italië heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Op Wembley wonnen de Italianen, na verlenging, met 2-1 van Oostenrijk. De eerste negentig minuten waren heel zwak van beide kanten. Italië was aanvallend zwak en Oostenrijk stond verdedigend goed. Na negentig minuten stond het dan ook nog altijd 0-0. In de verlenging was Italië uiteindelijk de sterkste. Chiesa en Pessina scoorden na 95 en 106 minuten, Kalajdzic deed nog wat terug in de 114ste minuut.

Zondagsschot Ciro Immobile

In het begin van de eerste helft lag het tempo in de wedstrijd erg hoor, zonder dat er grote kansen uitkwamen. Na een kwartier kreeg Italië toch wat de overhand in de wedstrijd en kon het gevaarlijk worden via Nicolò Barella, hij schoot de bal echter op de benen van Oostenrijk-keeper Daniel Bachmann. De Oostenrijkers loerden ondertussen op een counter en werden ook zij gevaarlijk via Marko Arnautović.

Er volgde na deze fase een lange periode van balbezit voor Italië, die beter waren dan Oostenrijk. Toch konden ze geen echte kansen creëren. Daarom kabbelde de eerste helft voort en leek het uit te draaien op een bloedeloze 0-0. Ciro Immobile had er na 32 minuten genoeg van en besloot maar eens uit te halen van een meter of dertig. Even leek het een wereldgoal te worden, maar de bal spatte uiteen op de kruising. Het bleek het hoogtepunt te zijn van de eerste helft en dus gingen beide ploegen rusten bij een 0-0 stand.

Slordige tweede helft

De tweede helft begon slordig en beide ploegen grossierden in balverlies. Vooral Italië leek in de verste verte niet op de ploeg die zo dominant had gespeeld in de groepsfase van het EK. Vanaf de zestigste minuut werd Oostenrijk zelfs de betere ploeg. Oostenrijk kwam ook bijna op voorsprong in de 62ste minuut. Marco Verratti liet zich makkelijk van de bal zetten en Marcel Sabitzer kon daar bijna van profiteren. Zijn schot viel, via Leonardo Bonucci, bijna achter Italië-doelman Gianluigi Donnarumma maar eindigde net naast de goal.

Drie minuten later kwamen de Oostenrijkers dan toch verdiend op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Arnautović. Tenminste, dat leek zo. Uit de herhaling bleek Arnautović net buitenspel stond en dus ging het feestje van Oostenrijk niet door.

Na de afgekeurde goal ging de Oostenrijkse storm wat liggen en Italië was niet bij machte om zich door de stugge verdediging van de Oostenrijkers te spelen en dus werd het verlengen.

Italië beslist het duel in verlenging

In de eerste helft van de verlenging kon Italië zich enigszins herpakken. De Italianen wonnen weer duels op het middelveld en konden weer iets dominanter voetballen. In de 95ste minuut kwamen ze dan ook op een 1-0 voorsprong. Invaller Federico Chiesa controleerde een voorzet van Leonardo Spinazzola knap, kapte Konrad Laimer uit en schoot binnen in de verre hoek.

Het doelpunt gaf Italië vleugels en het verzet van Oostenrijk was gebroken. Bachmann kon, vlak na de goal van Chiesa, maar net redding brengen op een fraaie vrije trap van Lorenzo Insigne. Een minuut later was het alsnog raak, Matteo Pessina kreeg de bal uit de kluts mee en schoot feilloos raak in de verre hoek: 2-0.

In de tweede helft van de verlenging probeerde Oostenrijk het nog wel via pogingen van Louis Schaub en Sabitzer, maar de bal leek er maar niet in te gaan. In de 114ste minuut lukte het dan toch.: Invaller Sasa Kalajdzic kopte na een hoekschop van Schaub, al vallend, raak bij de korte hoek: 2-1. Het doelpunt betekende niet alleen de aansluitingstreffer en de opmaat naar een zenuwslopende slotfase, maar ook het einde aan meer dan 1142 minuten geen tegentreffer voor de Azzurri. Een verbetering van het eigen wereldrecord dat ze in 1972-1974 vestigden. Nog even was het spannend, maar het bleef bij 2-1.

Italië speelt in de kwartfinale tegen België of Portugal. De Oostenrijkers kunnen op vakantie.