<
>
2020 UEFA Europees Kampioenschap, 8e finales
  • Matthijs de Ligt (52')
  • Tomás Holes (68')
  • Patrik Schick (80')

Rode kaart De Ligt breekt Oranje op tegen Tsjechen

Oranje spelers teleurgesteld na de wedstrijd Oranje spelers teleurgesteld na de wedstrijd

Het Nederlands elftal is door Tsjechië uitgeschakeld op het EK Voetbal. In een snikheet Boedapest met duizenden Nederlandse supporters op de tribune werd het 2-0. Zeker in de eerste helft was Nederland beter maar een rode kaart voor Matthijs de Ligt begin tweede helft bleek het breekpunt.

Oranje opende sterk met een kopkans voor De Ligt en Dumfries die linksvoor de keeper omspeelde maar wiens schot uit een scherpe hoek door een verdediger nog nét tot een hoekschop kon worden verwerkt. Na een half uur was er een geblokt schot van Malen. De Tsjechen stelden er weinig tegenover. Een kopbal van Soucek ging voorlangs en Maarten Stekelenburg hoefde alleen een van richting veranderd schotje van Schick te pakken. In de tien minuten voor rust golfde het spel heen en weer. Oranje speelde enkele countermogelijkheden slecht uit en de Tsjechen waren het dichtst bij een treffer maar Bárak schoot vanaf vijf meter over het doel. Na rust kreeg Dumfries een gele kaart voor een uitgestoken arm in een luchtduel. Daarna ging het slag op slag.

In de 55e minuut had de wedstrijd beide kanten op kunnen vallen. Malen werd door Memphis met een mooi hakje alleen op keeper Vaclik afgestuurd maar de aanvaller faalde oog in oog met de doelman die de bal van zijn voeten plukte. Een minuut later gleed De Ligt uit in duel met Schick en maakte hij hands om de spits niet een vrije doorgang naar het doel te geven. Scheidsrechter Karasev trok geel maar werd teruggefloten door de VAR die rood op zijn plaats vond. Karatsev bekeek de beelden en stuurde De Ligt van het veld. In plaats van met 1-0 voor stond Oranje nu met tien man.

Frank de Boer wisselde meteen en bracht Promes voor Malen. De Tsjechen kregen in overtal de eerste kans maar Dumfries kon een schot van Kaderabek keren. In de 68e viel de eerste goal, na een vrije trap bij de hoekvlag kopte Kalas de bal door naar Holes die de 1-0 binnenknikte. In de 73e minuut kwam Weghorst voor De Roon maar een slotoffensief kwam niet meer tot stand. Integendeel, Schick maakte tien minuten voor tijd na een snelle omschakeling de 2-0 met zijn vierde treffer van het toernooi. Oranje kreeg daarna geen kansen meer en gaat naar huis, Tsjechië speelt komende zaterdag tegen Denemarken in de kwartfinale.

De Boer:`Rustig nadenken over mijn toekomst`

Bondscoach Frank de Boer wilde na de dramatische uitschakeling niet over zijn eigen toekomst bij Oranje praten. "Daar ga ik nu geen antwoord op geven. Daar ga ik rustig over nadenken. Op dit moment zit ik met een ongelooflijke kater en hetzelfde geldt voor de spelers en voor onze fans. Deze afloop is heel teleurstellend, iedereen had bij dit toernooi voor ons een heel andere route in zijn hoofd." Volgens De Boer ging er niet eens zoveel mis in het duel met Tsjechië. "Na een beetje moeilijke beginfase pakten wij het goed op. Ik had steeds het gevoel dat wij de betere ploeg waren. We hadden controle over de wedstrijd, wij domineerden de partij. Alleen tegen zo'n stugge tegenstander weet je dan wel dat je top moet zijn en dat waren wij niet."

De Boer haalde in de 57e minuut, kort na de rode kaart voor verdediger Matthijs de Ligt, misschien wel zijn gevaarlijkste aanvaller Donyell Malen naar de kant. Dat leidde tot veel onbegrip in het stadion en ook bij de tv-kijkers in Nederland. De vroege wissel van Malen bleek vooral al bedacht, zo verklapte De Boer. "Hij is een heel explosieve speler. In dit soort wedstrijden is hij op dit moment na 60 of 70 minuten op. Dan zit hij aan zijn taks."

Aanvoerder Georginio Wijnaldum kon maar moeilijk de juiste woorden vinden. "Dit is pijnlijk, moeilijk om te verwerken", zei de bij Liverpool vertrekkende international bij de NOS. Hij had het het gevoel dat er kansen waren. "De voorbereiding verliep moeilijk. Er was kritiek. Maar in de groepsfase groeiden we in het toernooi. We werden beter. En dan hebben we vandaag ineens een off-day. Ik kan het moeilijk verklaren." Wat er mis ging? Van alles, vond Wijnaldum. "We geven de goals weg, maken de kansen die we krijgen niet af. Dan moeten we na die rode kaart met een man minder verder. Toen lukte het niet meer. Maar ook daarvoor al hebben we te weinig laten zien."

De Ligt: "Je verliest de wedstrijd door mij"

Matthijs de Ligt: "Hoe ik me voel? Heel slecht natuurlijk", bekende de verdediger, die in de 55e minuut bij een stand van 0-0 met rood van het veld moest vanwege een wat vreemde handsbal. "We hebben de wedstrijd eigenlijk verloren door een actie van mij. Dat voelt heel vervelend." Volgens De Ligt had Oranje de wedstrijd tot aan zijn rode kaart onder controle. "Toen kwam die bal en die liet ik stuiteren en dat was achteraf geen goede keuze. Ik viel op de grond en kreeg een licht duwtje, waardoor ik eigenlijk hands maakte. Maar dit mag mij niet overkomen." De Ligt: "Dat veranderde de wedstrijd, zo simpel is het. Wij krijgen niet veel kansen, maar zij ook niet. Het was een fifty-fifty wedstrijd waarin mijn rode kaart het verschil maakte."

Frenkie de Jong wilde van geen excuus weten. "We vliegen er in de achtste finale uit. Het was gewoon een slecht toernooi". Over het systeem wilde hij het niet hebben. "In de groepsfase ging het goed, we maakten heel veel goals en iedereen was positief. Vandaag wilden we heel graag, je weet dat het misschien wel belangrijkste wedstrijd uit je loopbaan is, maar het lukte gewoon niet. "Van onderschatting was geen sprake, aldus de middenvelder van Barcelona. "We waren in alle opzichten goed voorbereid. Het was niet goed, maar we gaven ook niet veel weg. Na de rode kaart was het gedaan. Daarna ging het niet meer."

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.