<
>

Nieuwe WK-stunt: Japan te sterk voor Duitsland na late comeback

ANP Foto

Japan heeft voor een nieuwe WK-stunt gezorgd. In de groepswedstrijd tegen Duitsland kwam het land terug van een 1-0 achterstand om uiteindelijk met 1-2 te winnen.

De Japanners begonnen goed aan de wedstrijd en leken na acht minuten op voorsprong te komen. Helaas voor de underdog werd de openingstreffer afgekeurd wegens buitenspel. Doelpuntenmaker Daizen Maeda stond buitenspel op het moment van spelen van Junya Ito. Het was uiteindelijk Duitsland dat op voorsprong kwam in de eerste helft. De ploeg van Hansi Flick kreeg na dik een halfuur spelen een terechte strafschop na een overtreding van de Japanse doelman Shuichi Gonda. İlkay Gündoğan mocht aanleggen vanaf elf meter en bleef zoals wel vaker erg koel. Op slag van rust leek Duitsland ook nog op 2-0 te komen, maar het doelpunt van Kai Havertz werd net als de goal van Japan teruggedraaid wegens buitenspel.

In de tweede helft werd Japan sterker en een kwartier voor tijd vertaalde dat zich in de gelijkmaker. Voormalig FC Groningen en PSV-speler Ritsu Doan zette Japan naast Duitsland: 1-1. De Japanner stond pas vier minuten in het veld toen hij doelman Manuel Neuer passeerde. De landen gingen zo een spannende slotfase tegemoet.

Er was nog een hoofdrol voor een oud-speler van Groningen, want niet veel later dompelde Japan Duitsland nog verder in de problemen. Takuma Asano, die net als Doan was ingevallen, knalde de Japanners na een lange bal van voormalig Groningen-verdediger Ko Itakura op 1-2. Er waren toen nog officieel zeven minuten te spelen. Later kwamen er nog zeven minuten aan blessuretijd bij, maar daarin bleef de 1-2 op het scorebord staan. Zo zorgde Japan voor de tweede grote WK-stunt van dit toernooi.

Statement Duitsland
Voorafgaand aan de wedstrijd kwam Duitsland met een statement. Zo hielden de spelers hun hand voor de mond op de teamfoto. Op Twitter kwam de Duitse voetbalbond met extra duiding.

'Met onze aanvoerdersband wilden we een voorbeeld stellen voor de waarden die leven in het nationale team: diversiteit en wederzijds respect. Wees luidruchtig samen met andere naties. Het gaat hier niet om een ​​politieke boodschap: over mensenrechten kan niet worden onderhandeld. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is het dat nog steeds niet. Daarom is dit bericht zo belangrijk voor ons. Deze aanvoerdersband verbannen is als het verbannen van onze mond. Ons standpunt staat.'