<
>

Japan ten koste van Duitsland naar achtste finale WK na winst op Spanje

ANPfoto

Japan heeft zich op wonderbaarlijke wijze geplaatst voor de achtste finale van het WK. De ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu stond voor een hels karwei door de nederlaag tegen Costa Rica. Door met 2-1 te winnen van het favoriete Spanje, plaatste het zich toch voor de volgende ronde. Het betekent dat zowel Japan als Spanje doorgaan naar de achtste finales van het WK, terwijl Duitsland en Costa Rica uitgeschakeld zijn.

Spaanse dominantie

Spanje begon de wedstrijd zoals verwacht dominant aan de bal. Dit resulteerde na elf minuten in de 0-1 van Alvaro Morata. De spits van Atletico Madrid scoorde al in de voorgaande twee groepswedstrijden en ook vandaag was het raak. Na een mooie voorzet van Azpilicueta kopte de spits zijn doelpunt binnen.

Het leek de opmaat naar meer, want Spanje was veruit de bovenliggende partij maar werd naarmate de eerste helft vorderde wel een stuk slordiger. Japan kon daar echter niet veel tegenoverstellen waardoor echte kansen voor Japan uitbleven.

Tweede helft: Japan draait alles om

Na rust was alles anders. Spanje begon wederom vrij nonchalant aan de tweede helft, iets dat ook het geval was in de tweede helft tegen Duitsland. Echter, waar de Duitsers vele kansen nodig hadden om tot een doelpunt te komen, daar was Japan een stuk effectiever. Na slordig balverlies van basisdebutant Alejandro Balde, wist Ritsu Doan vanaf de rechterkant van het veld door te komen. Het schot van de oud-PSV’er was niet eens goed, maar Unai Simon verwerkte de bal erg matig en bokste de bal niet afdoende weg, 1-1.

Het bleek een opmaat naar meer. Ritsu Doan zette de bal vanaf rechts voor maar de bal leek in eerste instantie te hard te zijn. Echter wist Kaoru Mitoma de bal nog op miraculeuze wijze voor te geven op de doellijn waardoor Ao Tanaka de bal achter doelman Simon kon werken. Het had er echter alle schijn van dat de bal van Ritsu Doan over de achterlijn was gegaan. Na minutenlang overleg met de VAR werd de goal alsnog goedgekeurd. Japan, dat in de eerste helft nog dood en begraven leek, stond plots op plek 1 in de poule.

Spanning op het andere veld

Door de achterstand van Spanje, werd er ook met een schuin oog gekeken naar die andere wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland. Daar stond de wedstrijd begin tweede helft op zijn kop. Costa Rica draaide in korte tijd de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Op dat moment betekende het dat zowel Duitsland als Spanje uitgeschakeld zouden zijn. De Duitsers draaide echter de wedstrijd weer vrij makkelijk naar een 2-4 voorsprong, dus was uitschakeling van de Spanjaarden weer van de baan.

Marokko en Kroatië

In het restant van de wedstrijd kwam Spanje tegen een Japanse muur te spelen. Het werd gedwongen tot het rondspelen van de bal op het middenveld, opzoek naar een gaatje in de defensie van de tegenstander. Tot echt grote kansen kwam het niet meer, waardoor Japan vrij makkelijk stand hield. Daarnaast kwam het zelf nog best aardig eruit in de tegenaanval, maar was het niet meer bij machte om meer goals te maken. Het bleef uiteindelijk 2-1, waardoor de ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu zich mag opmaken voor een achtste finale tegen Kroatië. Spanje, dat met de schrik vrij komt door het hoge doelsaldo, mag zich opmaken voor een ontmoeting met Marokko.