<
>

Verdrietige Duelund: "Ik heb elke dag contact met de mensen van Dynamo Kiev"

N.E.C.-speler Mikkel Duelund ging na afloop van de Gelderse derby met Vitesse in op zijn situatie als huurling van Dynamo Kiev. De Deense middenvelder heeft het zichtbaar moeilijk en maakte bij zijn eerste doelpunt voor N.E.C. een vredesgebaar met zijn vingers. Dat om zijn club en de mensen een hart onder de riem te steken in de oorlogssituatie die nu heerst door het invallen van Rusland.

"Het is enorm moeilijk", zegt Duelund. "Ik ben enorm geraakt door het hele gebeuren. Ik heb veel contact met mijn ploeggenoten en de mensen op de club elke dag. Ik voel me verdrietig. Ik heb er geen woorden voor. Ik wilde er eigenlijk niet over praten, maar ik moet het doen. Het maakt me emotioneel, niet alleen mijn eigen situatie, maar vooral die van mijn ploeggenoten. Voor alle inwoners van Oekraïne is het zo'n slechte situatie. Ik denk dat de hele wereld bij elkaar moet komen om het land en de mensen daar te helpen. Er zijn zóveel geweldige mensen in Kiev. De stad was zich zo goed aan het ontwikkelen. Ik heb er geen woorden voor, behalve dat het vreselijk is. Al mijn ploeggenoten zijn daar nog en proberen in veiligheid te komen, maar dat is moeilijk. Het is een noodtoestand in het hele land. Ze moeten zo veilig mogelijk zijn, maar dat is nu lastig."

Duelund ziet wat voetbal kan doen om Oekraïne te blijven steunen in deze zware tijden voor het land. "Je zag gisteren de beelden bij Everton-Manchester City. Je zag Oleksandr Zinchenko en Vitaliy Mykolenko samenkomen als tegenstanders, maar ze zijn samen op dit moment. Ook voor mij was dat emotioneel. Ik hou natuurlijk contact met Mykolenko en heb contact met hem gehad gisteren. Het is voor hem zo moeilijk. Hij is in Engeland en zijn familie is in Oekraïne en er is zo weinig wat hij kan doen. Het enige dat ik wil zeggen is dat het zo snel mogelijk moet stoppen, want dit is voor niemand eerlijk."

Zijn trainer Rogier Meijer sprak deze week veel met Duelund over de situatie. "We hebben het vaker over de situatie gehad. Hoe het leven in Oekraïne is en het leven bij een topclub als Dynamo Kiev is. En natuurlijk met de actualiteit van de afgelopen dagen hebben we van de week in de ochtend daarover gesproken. Hij was heel blij dat hij in Nederland is logischerwijs. Het enige dat je als club kan doen is hem steunen en erover praten. Het is natuurlijk geen Oekraïner, het is een Deen, maar hij heeft heel veel vrienden daar. Dus we proberen hem zo veel mogelijk te steunen."